Πυρά της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στο Υπ. Δικαιοσύνης για τις διαδικασίες αποπληρωμής των εξόδων τουςΠροσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς χαρακτηρίζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών τις οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να τους αποδίδονται τα έξοδα μετάβασής τους στις μεταβατικές έδρες.

Το ΔΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί το αρμόδιους του υπουργείου Δικαιοσύνης αντί να εφευρίσκουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «γραφειοκρατικά προσκόμματα» για την καθυστερημένη απόδοση των εξόδων τους, με οδηγίες που είναι ανέφικτες πολλές φορές στην υλοποίησή τους και «χωρίς έρεισμα στο νόμο» να φροντίζει για την έγκαιρη καταβολή τους.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: « Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τις διοικήσεις των διοικητικών δικαστηρίων, όσοι εκ των δικαστικών λειτουργών θα μεταβαίνουν σε μεταβατικές έδρες, θα πρέπει, πέραν των λοιπών δικαιολογητικών (εισιτήρια μεταφορικού μέσου, απόδειξη διαμονής σε ξενοδοχείο κλπ.), να προσκομίζουν έκθεση άφιξης και αναχώρησης από την γραμματεία των οικείων δικαστηρίων και -κατά περίπτωση- υπεύθυνη δήλωση για την δικαιολόγηση της τυχόν πρόωρης άφιξης ή καθυστερημένης αναχώρησης από την αντίστοιχη μεταβατική έδρα, ενώ θα πρέπει, πριν από την αναχώρησή τους, να γνωστοποιούν στην γραμματεία του Δικαστηρίου μας πέραν των ημερομηνιών αναχώρησης – επιστροφής και την αντίστοιχη ώρα αναχώρησης του μέσου μετακίνησης, προκειμένου να υπολογισθεί τυχόν ημιπαραμονή.

»Οι παραπάνω οδηγίες δεν έχουν έρεισμα στο νόμο, είναι δε προσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι, όπως γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαταβάλουν οι ίδιοι, καλή τη πίστη, τις δαπάνες μετάβασής τους σε μεταβατικές έδρες και κατά κανόνα λαμβάνουν μέρος των πραγματικών τους δαπανών και μάλιστα ικανό χρονικό διάστημα αργότερα (ενίοτε και πέραν του έτους). Η υλοποίηση όσων προβλέπουν οι ως άνω οδηγίες, άλλωστε, δεν είναι πάντοτε εφικτές (π.χ. απαγορευτικό απόπλου ή άφιξη του δικαστή στη μεταβατική έδρα σε ώρα κατά την οποία δεν λειτουργεί η γραμματεία του δικαστηρίου). Οι αρμόδιοι του Υπουργείου καλό θα ήταν, αντί να εφευρίσκουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην (ιδιαίτερα καθυστερημένη) απόδοση των εξόδων μετάβασης σε μεταβατικές έδρες και μάλιστα χωρίς έρεισμα στο νόμο, να μεριμνούν για την έγκαιρη καταβολή τους.»


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018, 12:00

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει