Πόσο ζουν οι διαβητικοί;

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) -πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος- υποδηλώνει ότι το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (T1DM) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σχεδόν οκτώ χρόνια λιγότερο από το μέσο άτομο στο γενικό πληθυσμό χωρίς διαβήτη, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2DM) θα ζήσουν σχεδόν 2 χρόνια λιγότερο. Η μελέτη έγινε από τον Δρ. Adrian Heald, του University of Manchester και τους συνεργάτες του.

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα που υποστηρίζουν 41,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.000 ήταν στο μητρώο T1DM και 2,5 εκατομμύρια στο μητρώο T2DM.

Στο μοντέλο, το μέσο άτομο με T1DM (ηλικία 42,8 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 32,6 ετών (διαβίωση έως 75,4 ετών), σε σύγκριση με τα 40,2 έτη (διαβίωσης έως 83,0 ετών) στον αντίστοιχο μη διαβητικό πληθυσμό.

Το μέσο άτομο με T2DM (ηλικία 65,4 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 18,6 ετών (διαβίωσης έως 84,0 ετών) σε σύγκριση με τα 20,3 έτη (διαβίωσης έως 85,7 ετών) για τον αντίστοιχο μη διαβητικό πληθυσμό.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους, δηλαδή ότι χρησιμοποιούνται δεδομένα θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο και όχι δεδομένα σε επίπεδο πρακτικής γενικού ιατρού.

Επίσης, είναι πιθανό άλλοι παράγοντες να συμβάλλουν όπως το κάπνισμα, η αδράνεια, το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση και η λήψη στατινών. Αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας μελλοντικής πλήρους ανάλυσης.

Ωστόσο, οι συγγραφείς λένε ότι είναι πιθανό πως το επίπεδο HbA1c θα παραμείνει ισχυρός, ανεξάρτητος και καθοριστικός παράγοντας θνησιμότητας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει