Πύρινη κόλαση η Σιβηρία: Δέκα νεκροί από πυρκαγιέςΤουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σιβηρία από τις πυρκαγιές που κατακαίουν εκατοντάδες κτήρια σε πολλά χωριά, ενώ οι ισχυροί άνεμοι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Στην περιφέρεια του Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, κάηκαν περισσότερα από 450 σπίτια και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 16 οικισμούς στις περιοχές Καζατσίνσκογε και Σαριπόφσκι. Υπάρχουν τουλάχιστον 17 τραυματίες, οι δέκα εκ των οποίων νοσηλεύονται. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Κεμέροβο τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα καμένο σπίτι και οι Αρχές διέταξαν προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Στην περιοχή του Ομσκ υπάρχουν δύο νεκροί και οχτώ τραυματίες.

«Η κατάσβεση περιπλέκεται από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ισχυροί άνεμοι επιταχύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και δυσχεραίνουν την κατάσβεσή τους», ανέφερε το υπουργείο Επειγόντων Καταστάσεων της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ. Λόγω των ανέμων στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα και όχι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλεξάντρ Ους, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από τους ανέμους που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν τα 40 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Λόγω του αέρα, ξεριζώθηκαν δέντρα και κόπηκαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα «να ξεσπάσουν ταυτόχρονα πυρκαγιές σε πολλές ζώνες» του Κρασνογιάρσκ.

«Ζητήσαμε βοήθεια από τις γειτονικές περιφέρειες, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα φτάσει παρά σε μερικές ώρες, στην καλύτερη περίπτωση. Διέταξα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ένα μέρος της περιφέρειας, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για την επιβίωση, όπως είναι τα βενζινάδικα και τα αντλιοστάσια παροχής νερού», πρόσθεσε.

Στις πληγείσες περιοχές θα ανοίξουν εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας για όσους έμειναν άστεγοι ή χρειάζονται ιατρική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη.

«Τέτοιου είδους πυρκαγιές είναι σπάνιο φαινόμενο τον Μάιο. Όμως δεν είχαμε βροχές για μεγάλο διάστημα, ξέσπασαν φωτιές και επιπλέον έχουμε ισχυρό άνεμο», είπε στο πρακτορείο TASS ο Ρομάν Βιλφάντ, ο διευθυντής του μετεωρολογικού ινστιτούτου Rosguidromet. Πρόσθεσε ότι οι πυρκαγιές αυτές προκλήθηκαν από άνθρωπο.

Τεράστιες πυρκαγιές ξεσπούν εδώ και πολλά χρόνια στη Σιβηρία. Το 2021, από δύο πυρκαγιές, στην ανατολική Σιβηρία, εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 16 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα, η 4η μεγαλύτερη ποσότητα αφότου ξεκίνησαν αυτές οι μετρήσεις, το 2003.

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει