Ράλι στα ομόλογα του Νότου μετά την πρόταση της Κομισιόν


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020, 15:59

Ράλι έκαναν τα ομόλογα της νότιας Ευρώπης σήμερα, οδηγώντας τις αποδόσεις τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ύστερα από τις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενεργοποιήσει 750 δισεκ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Το ράλι πυροδοτήθηκε από τις αναφορές ότι η Κομισιόν θα προτείνει 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Αν και μετά μετριάστηκε κάπως, στη συνέχεια ανέκτησε τη δυναμική του όταν οι αρχικές αναφορές επιβεβαιώθηκαν, με την Κομισιόν να προτείνει ένα συνολικό πακέτο ύψους 1,85 τρισεκ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης για τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι ελπίδες για μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού ενίσχυσαν τη ζήτηση για το ιταλικό κρατικό χρέος από τότε που η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκ. ευρώ.

Δεν ήταν όμως σαφές εάν το σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης που θεωρούνται πιο φειδωλές, εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων στο 1,463% και πριν από λίγο σημείωσε πτώση 5 μονάδων βάσης στο 1,58%.

Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού 10ετούς ομόλογου μειώθηκε στις 188,75 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό διμήνου, με πτώση 3 μονάδων βάσης.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020, 16:01

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει