Ραούλ Πεκ: Το νέο ντοκιμαντέρ «Orwell: 2 + 2 = 5» στις Κάννες


Μετά την κατάκτηση του κορυφαίου βραβείου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών πέρυσι για το «Ernest Cole: Lost and Found», ο σκηνοθέτης Ραούλ Πεκ επιστρέφει με το «Orwell: 2 + 2 = 5», μια ταινία για το συγγραφέα του «1984», ο οποίος προέβλεψε τη σημερινή ανησυχητική άνοδο του αυταρχισμού.

Το ντοκιμαντέρ αντλεί υλικό από αδημοσίευτα χειρόγραφα και επιστολές του Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος πέθανε το 1950 σε ηλικία 46 ετών.

«Είναι μεγάλη υπόθεση όταν έχεις πρόσβαση σε όλο το έργο ενός συγγραφέα» είπε ο Πεκ στο Deadline στις Κάννες. «Ειδικά ο Όργουελ, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε προφητικός, αλλά έθεσε και τα θεμέλια για πολλές αναλύσεις που μπορείτε να δείτε σήμερα στον Τύπο, και μέσω των μελετητών», συμπλήρωσε.

«Στο «1984», ο Όργουελ έδειξε πώς τα απολυταρχικά κράτη αναγκάζουν τους πολίτες τους να αποδέχονται αυτά που γνωρίζουν ότι είναι ψευδή. Αυτό προσπαθούν να κάνουν, δυστυχώς, σήμερα οι πολιτικοί», δήλωσε ο σκηνοθέτης και ντοκιμαντερίστας.

«Είναι σα να αντιστρέφουν τα πράγματα, και να σε κάνουν να πιστέψεις αυτό που θέλουν εκείνοι…τότε βρίσκεσαι σε σύγχυση και μπερδεύεσαι από τον τρόμο, τον εκφοβισμό και την προσβολή στο νόμο και σε όλα τα σταθερά πράγματα που πίστευες ότι είχες γύρω σου. Και αυτό είναι πολύ εύκολο. Ο Όργουελ αποδομεί αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Ο Πεκ βλέπει παραδείγματα αυτής της κατάστασης σε όλο τον κόσμο σήμερα – στη Ρωσία του Πούτιν, στην Ινδία του Μόντι και στην Αμερική του Τραμπ.

«Υπήρχε αγάπη παντού», είπε ο Πεκ αναφερόμενος στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς του Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021. «Και μετά βλέπεις αυτές τις βίαιες εικόνες, εικόνες με Αστυνομικούς που ποδοπατήθηκαν, ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν μετά από αυτό, που έπαθαν νευρικό κλονισμό, είχαν κατάθλιψη… Κάποια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσεις το ανθρώπινο κόστος. Δεν είναι παιχνίδι», συνέχισε o υποψήφιος για Όσκαρ ντοκιμαντερίστας από την Αϊτή.

Και προσθέτει: «Η Δημοκρατία δεν είναι κάτι που αποκτάς μια για πάντα. Είναι κάτι για το οποίο αγωνίζεσαι κάθε μέρα. Και προερχόμενοι από μια χώρα που είχε πολυάριθμες δικτατορίες, γνωρίζουμε τα σημάδια, τα αναγνωρίζουμε πολύ νωρίς…και όταν μεγαλώνεις ακούγοντας τους γονείς σου να ψιθυρίζουν όταν μιλούν για ορισμένα θέματα [όπως η ελευθερία του λόγου], ακόμα και ως παιδί, βλέπεις ότι υπάρχει κάτι λάθος εκεί. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Υπάρχει αυτός ο τρόμος που κανείς δεν μπορεί να εκφράσει».



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει