Ρεκόρ ανθρωποκτονιών το 2017 στη Βραζιλία

Ρεκόρ ανθρωποκτονιών, οι οποίες ανήλθαν σε 65.602, καταγράφηκε στη Βραζιλία το 2017, αριθμός αυξημένος κατά 4,9% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, τονίζει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη, κατά την οποία τα τρία τέταρτα των θυμάτων ήταν αφροβραζιλιάνοι ή μιγάδες.

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα της Βίας», που καταρτίζει η ΜΚΟ Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (FBSP) σε συνεργασία με το βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών (IPEA), ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε σε 31,6 ανά 100.000 κατοίκους το 2017.

Ο δείκτης, που ανερχόταν σε 30,3 το 2016, είναι υπερτριπλάσιος του ορίου της ενδημικής βίας όπως ορίζεται αυτό από τον ΟΗΕ (10 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους).

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες ουσιαστικά ενημερώνει τα δεδομένα που είχαν αρχικά παρουσιαστεί τον Αύγουστο από την ίδια ΜΚΟ κι έκαναν λόγο για 63.000 ανθρωποκτονίες: προστέθηκαν στα δεδομένα νεότεροι αριθμοί, που της διατέθηκαν από τις βραζιλιάνικες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Το πιο συνηθισμένο προφίλ του θύματος στη Βραζιλία; «Νεαρός, μαύρος άνδρας, άγαμος, που δεν πήγε σχολείο πάνω από επτά χρόνια και δολοφονήθηκε στον δρόμο, μεταξύ 18:00 και 22:00, τους πιο θερμούς μήνες της χρονιάς», σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν δίνονται στοιχεία για το προφίλ των δραστών των φόνων.

Στις τάξεις των νέων μεταξύ 15 και 19 ετών, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών απογειώνεται στις 69,9 ανά 100.000, είναι δηλαδή διπλάσιος συγκρινόμενος με αυτόν στο σύνολο του γενικού πληθυσμού.

Το 75,5% των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία το 2017 ήταν μαύροι οι μιγάδες, καθώς ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έγχρωμων (αφροβραζιλιάνων, ιθαγενών, μιγάδων) έχει αυξηθεί κατά 33,1% μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στις τάξεις του λευκού πληθυσμού κατά 3,3%.

Ο Ντανιέλ Σεχκέιρα, ο συντονιστής της ομάδας που εκπόνησε την έκθεση, απέδωσε τους αριθμούς αυτούς στις «ανισότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας».

Οι διαφοποιήσεις είναι επίσης θεαματικές από περιοχή σε περιοχή, με τον δείκτη στις 60 ανά 100.000 στις Πολιτείες Άκρι (βόρεια) και Αλαγκόας (βορειοανατολικά) και στις 50 ανά 100.000 στις Πολιτείες Παρά, Περναμπούκ και Σερζίπε (πάντα βορειοανατολικά). Οι δείκτες αυτοί αποδίδονται κυρίως στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που διεκδικούν τον έλεγχο των οδών διακίνησης της κοκαΐνης.

Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά), την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη, ο δείκτης ανήλθε σε 10,3 ανά 100.000, ήταν δηλαδή υποτριπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2017 ξεπέρασαν το 72% του συνόλου στη χώρα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της οποίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπέγραψε πρόσφατα δύο εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία χαλάρωσαν ισχύοντες περιορισμοί ως προς την οπλοκατοχή και την οπλοφορία.

Ο Σεχκέιρα επισήμανε ότι, ελλείψει των προσπαθειών που κατέβαλαν οι αρχές από το 2003 για να μειωθεί η οπλοκατοχή, που παραμέρισε ο νέος πρόεδρος με τα διατάγματά του, οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν χθες θα ήταν ακόμη χειρότεροι.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει