Ρομποτικό σταθμό φόρτισης για ΑμΕΑ δοκιμάζει η FordΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, 18:30

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

H Ford έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ρομποτικό σταθμό που οι οδηγοί μέσω του smartphone τους  χειρίζονται από το εσωτερικό του ηλεκτρικού τους οχήματος όλα όσα χρειάζεται να κάνει ένας οδηγός ΑμΕΑ για να φορτίσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο χωρίς να ταλαιπωρηθεί.Με αυτήν την τεχνολογία οι οδηγοί ΑμΕΑ να παραμένουν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της φόρτισης χωρίς να ταλαιπωρηθούν. Ένα ειδικά προγραμματισμένο ρομπότ αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να φορτισθεί εύκολα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Για τους περισσότερους οδηγούς ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου με καύσιμο ή η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι απλή υπόθεση. Αλλά για οδηγούς με μειωμένη κινητικότητα και ηλικιωμένους μπορεί να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. 

Οι οδηγοί με ειδικές ανάγκες θεωρούν την ευκολία φόρτισης βασική παράμετρο αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος.  Η Ford δοκιμάζει το ρομποτικό σταθμό φόρτισης στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη hands-free λύσεων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και για πλήρως αυτόματη φόρτιση για αυτόνομα οχήματα. 

Ο ρομποτικός σταθμός φόρτισης θα μπορούσε να καταστήσει τη φόρτιση πολύ πιο προσιτή για οδηγούς με ειδικές ανάγκες.

Μετά τις πρώτες εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές της Ford δοκιμάζουν τώρα το ρομποτικό σταθμό φόρτισης σε πραγματικές συνθήκες. Μόλις ενεργοποιηθεί, το κάλυμμα του σταθμού ανοίγει και ο βραχίονας φόρτισης εκτείνεται προς τη θύρα με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας.

Για τη δοκιμή, οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης μέσω της εφαρμογής FordPass. Μετά τη φόρτιση, ο βραχίονας ανασύρεται στη θέση του.

Στο μέλλον, ο ειδικά κατασκευασμένος από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ ρομποτικός σταθμός φόρτισης θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε χώρους στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε παρκινγκ αυτοκινήτων ή σε ιδιωτικές κατοικίες. 

Κοιτώντας στο μέλλον, η διαδικασία θα μπορούσε να καταστεί πλήρως αυτοματοποιημένη, με ελάχιστη ή μηδενική εμπλοκή του οδηγού. Ο οδηγός απλά θα στέλνει το όχημα στο σταθμό φόρτισης, με την υποδομή να διασφαλίζει την αυτόνομη μετάβαση και επιστροφή από το προορισμό.

 

 

Η Ford πρόσφατα συμμετείχε μαζί με  27 εταιρείες σε μία έκκληση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα επιβατικά και van στην Ευρώπη θα έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2035 και ζήτησε να θεσπιστούν στόχοι για την ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να συμβαδίζει με τους ρυθμούς ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων. 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, 18:30Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει