Ρόλο «μεσολαβητή» ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν θε επιχειρήσει να διαδραματίσει ο Σ. Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, καθώς το Τόκιο αποπειράται να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Κατά το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν έπειτα από 41 χρόνια.

Αξιωματούχος διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Τόκιο συνεχίζει να μελετά τις λεπτομέρειες της επίσκεψης, ιδίως το «πρόγραμμά» της, το με «ποια πρόσωπα θα συναντηθεί» ο Άμπε.

Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Άμπε σκοπεύει να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, καθώς και με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ, μέγα σύμμαχο της Ιαπωνίας, και το Ιράν, συνεχίζει να ανεβαίνει, ο Άμπε, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, προτείνει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή διεξάγοντας απευθείας συνομιλίες με τους ιρανούς ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία στα τέλη Μαΐου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει διατεθειμένος να διεξαγάγει απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν. «Αν θέλουν να μιλήσουμε, θα μιλήσουμε», είπε. Φάνηκε επίσης να αναθέτει στον Άμπε να εξερευνήσει την πιθανότητα να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο υπογραμμίζοντας τις «στενές σχέσεις» του με ιρανούς ηγέτες.

«Μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, θα ήθελα να συμβάλλω να αποκλιμακωθούν οι τρέχουσες εντάσεις που αφορούν το Ιράν», ήταν η αντίδραση του Άμπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, χωρών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει μετά τη μονομερή αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ, πριν από έναν χρόνο, από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν αρθεί. Από την άλλη, η Τεχεράνη διεμήνυσε στις αρχές Μαΐου ότι παύει να τηρεί κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εθελοντικά.

Κάνοντας λόγο περί απειλής «άμεσων» επιθέσεων από το Ιράν ή/και συμμάχους του, εξάλλου, οι ΗΠΑ έστειλαν ισχυρές στρατιωτικές ενισχύσεις στον Κόλπο.

Η Ιαπωνία, χώρα μάλλον φτωχή σε φυσικούς πόρους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από το Ιράν και διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, μολονότι το ιρανικό πετρέλαιο πέρυσι δεν αντιπροσώπευε παρά το 5,3% των συνολικών ιαπωνικών εισαγωγών.

Φέτος συμπληρώνεται η 90ή επέτειος από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και την Τεχεράνη.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει