Ρώσοι μισθοφόροι αναπτύσσονται στην ανατολική Ουκρανία
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, 10:57

Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν την άμυνα εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει μετακινήσει δεκάδες χιλιάδες τακτικά στρατεύματα σε θέσεις πιο κοντά στην Ουκρανία ζητώντας παράλληλα επείγουσες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύσηγια να εμποδίσουν την Ουκρανία και άλλες γειτονικές χώρες να χρησιμοποιηθούν ως βάση για να της επιτεθούν, ισχυρίζεται η Μόσχα.

Η Δύση και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει από την πλευρά τους τη Ρωσία ότι εξετάζει μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας τον επόμενο μήνα, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές που κατέλαβαν ένα τμήμα της βιομηχανικής περιοχής Donbass της ανατολικής Ουκρανίας το ίδιο έτος και συνεχίζουν να πολεμούν εκεί με τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Από τις τέσσερις πηγές, τρεις περιέγραψαν τις προσφορές τους από μισθοφόρους στρατολόγους να πάνε στο Ντονμπάς. Είπαν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν αποκάλυψαν ποιον εκπροσωπούσαν. Και οι τέσσερις πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν, επικαλούμενες φόβους για την ασφάλειά τους.

Δύο από τις τρεις πηγές είπαν ότι αποδέχθηκαν την προσφορά. Ο τρίτος είπε ότι αρνήθηκε.

«Μαζεύουν τους πάντες με εμπειρία μάχης», είπε ο ένας από τους δύο που δέχτηκαν.

Είπε ότι είχε πολεμήσει στο παρελθόν στην Ουκρανία και τη Συρία για ομάδες Ρώσων εργολάβων ασφαλείας των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ευθυγραμμιστεί στενά με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας. Αρνήθηκε να προσδιορίσει τους εργολάβους.

Ο μαχητής είπε ότι σχεδιάζει να ενωθεί με άλλους μισθοφόρους στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την περιοχή Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με ιδιώτες Ρώσους στρατιωτικούς εργολάβους των οποίων τους πράκτορες περιγράφει ως εθελοντές που δεν έχουν σχέση με το κράτος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο και δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστοι είναι αυτοί οι ισχυρισμοί».

Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν υπάρχουν ρωσικές τακτικές δυνάμεις ή στρατιωτικοί σύμβουλοι στην ανατολική Ουκρανία και δεν έχουν υπάρξει ποτέ, και ότι η Μόσχα δεν σκέφτεται να στείλει κανέναν. Το Κίεβο το αμφισβητεί και λέει ότι υπάρχουν τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού.

Πηγή: euractiv.grZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει