Σήμερα η απόφαση για τις διακοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογήςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, 10:12

Εν αναμονή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι χιλιάδες καταναλωτές που έχουν δει τους λογαριασμούς ρεύματος να «φουσκώνουν» λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αν και οι συλλογικές αγωγές των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου ενόψει της ακρόασης στον Άρειο Πάγο του αιτήματος της ΔΕΗ για πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης, σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το αν θα δώσει το Πρωτοδικείο προσωρινή διαταγή ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το δικαστήριο θα δημοσιεύσει περίπου στις 12:30 το μεσημέρι την απόφαση του για το θέμα. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου ημερομηνία αναβολής της συζήτησης της πρώτης συλλογικής αγωγής καταναλωτών που αφορά στην ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

Τι κατατέθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων. Οι μάρτυρες των δύο πλευρών περιέγραψαν τους κινδύνους και τις βλάβες που θα δημιουργούσε μια προσωρινή διαταγή για τη ΔΕΗ και αντίστοιχα τους κινδύνους για τους καταναλωτές αν δεν δοθεί.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο Πρόεδρος εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνάδελφοι του  προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. «Εντολές εκτελούν ανεξαρτήτως  τιμολογίου, ανεξάρτητου πελάτη,  εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Λαμβάνουμε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. 500 μόνο στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα. 

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Μπορούν να αρνηθούν ότι δεν έχουν δώσει εντολή; Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει πάνω από 5,5 εκ. πελάτες».

Στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία δόθηκε μάχη από την πλευρά των δικηγόρων της ΔΕΗ που ζητούσαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης επικαλούμενοι την επικείμενη απόφαση που εκκρεμεί, μετά από αίτηση τους, στον Άρειο Πάγο προκειμένου να κριθεί με το θεσμό της πιλοτικής δίκης το επίμαχο θέμα.

Η ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή η ρήτρα είναι παράνομη και καταχρηστική, δεν συζητήθηκε.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, 10:12Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει