Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί καρδιοπαθείς λόγω βλάβης του στεφανιογράφου στο Πανεπ. Νοσοκομείο Λάρισας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου,Δημήτρη Γελαλή,Ηρώς Διώτη,Παναγιώτας Δριτσέλη και Νίκου Μιχαλάκη προς τον Υπουργό Υγείας ,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Θεσσαλοί καρδιοπαθείς από την στιγμή που ο στεφανιογράφος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ), που είναι ο μοναδικός στεφανιογράφος δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλίας, βρίσκεται από 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η βλάβη αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά βλαβών που μόνο το 2014 είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας ο στεφανιογράφος για 6 μήνες συνολικά.

Σημειώνεται ότι ο στεφανιογράφος έχει ξεπεράσει τεχνολογικά το όριο ζωής του, αφού εγκαταστάθηκε στο ΠΝΛ το 1995 και λειτούργησε για πρώτη φορά μόλις το 2001. Από το 2001 μέχρι σήμερα εξυπηρέτησε 12.000 Θεσσαλούς καρδιοπαθείς, με μέσο όρο 7 στεφανιογραφίες ημερησίως, ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.950 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Μπορεί μεν το έργο για την απόκτηση νέου στεφανιογράφου να εντάχθηκε πριν από 2 χρόνια στο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι το ΠΝΛ δεν θα αποκτήσει νέο μηχάνημα προτού περάσουν μερικά χρόνια, δεδομένης της χρονοβόρας δικαστικής αντιπαράθεσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών που μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για την προμήθειά του.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, επίσης, λόγω της μεγάλης αναμονής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην τοποθέτηση βηματοδοτών στο ΠΝΛ που είναι και το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο-κέντρο τοποθέτησης βηματοδοτών που εξυπηρετεί τη Θεσσαλία.

Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία στους Θεσσαλούς καρδιοπαθείς, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις μακρινές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που δεν αντέχουν τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους.

Επειδή σήμερα ο στεφανιογράφος του ΠΝΛ είναι ο μοναδικός που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Επειδή η διασφάλιση της ομαλής και επαρκούς λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι βασική υποχρέωση του Κράτους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Δεδομένου ότι ο στεφανιογράφος στο ΠΝΛ έχει ξεπεράσει τεχνολογικά το όριο ηλικίας του, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας ενός νέου;
-Επειδή ο στεφανιογράφος του ΠΝΛ είναι μοναδικός και εξυπηρετεί ολόκληρη τη Θεσσαλία, τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της βλάβης του σημερινού μέχρι να γίνει η προμήθεια του νέου στεφανιογραφου;
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται την τοποθέτηση βηματοδότη;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει