Σε αρνητικό έδαφος και πάλι τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020, 15:39

Οι ευρωπαϊκές αγορές απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη σήμερα, καθώς τα νέα δραστικά μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να ανακόψουν το ξεπούλημα στις μετοχές λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Παρά τα μέτρα της ΕΚΤ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε νωρίτερα έως 1%.

Απώλειες κατέγραφαν κλάδοι όπως αυτοί των πρώτων υλών, των εξαρτημάτων αυτοκινήτων και της τεχνολογίας.

Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν ακόμα περισσότερο, αφού χθες έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους από τα μέσα Φεβρουαρίου και οι επιχειρήσεις συνέχιζαν να ανακοινώνουν σήμερα προειδοποιήσεις για ζημίες, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής τους κατάστασης.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν πτώση 4%, ενώ η γερμανική Lufthansa προστέθηκε στον κατάλογο των εταιρειών που προειδοποιούν ότι η αεροπορική βιομηχανία ίσως να μην επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια εάν η πανδημία κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

Ο βρετανικός δείκτης εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε πτώση 3,7%, καθώς το Λονδίνο ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Βουτιά 6,7% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας ειδών πολυτελείας Burberry, αφού προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου θα καταποντιστούν με πτώση περίπου 70% με 80% συγκριτικά με πέρυσι.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020, 15:46

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει