Σε «εθνικό διάλογο» καλεί ο Μπάιντεν τους Ιρακινούς ηγέτεςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 05:21

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη τους Ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες να ξεκινήσουν «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της τρέχουσας πολιτικής κρίσης.

Η έκκληση αυτή έγινε με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες «χαιρέτισαν την επιστροφή της ασφάλειας στους δρόμους» και ζήτησαν από κοινού να δεσμευτούν οι Ιρακινοί ηγέτες ότι θα συμμετάσχουν σε εθνικό διάλογο ώστε να βρεθεί μια λύση «στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων» του Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν «εγκωμίασε την ηγεσία που επέδειξε ο πρωθυπουργός Καντίμι» κατά τη διάρκεια της κλιμακούμενης έντασης και της βίας στις αρχές της εβδομάδας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες εβδομάδες.

Την Δευτέρα στη Βαγδάτη σημειώθηκαν οι χειρότερες ταραχές που έχει ζήσει εδώ και χρόνια η ιρακινή πρωτεύουσας, όταν αντίπαλες σιιτικές οργανώσεις συγκρούστηκαν μετά την ανακοίνωση του ισχυρού σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ ότι αποσύρεται από την πολιτική.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 05:21Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει