Σε εξέλιξη δυο σημαντικά έργα στη Νέα Ιωνία

Προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία της πλατείας Μελαγκόμα και την ολοκλήρωση του Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο

Με γοργούς ρυθμούς εκτελούνται οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας πλατείας «Μελαγκόμα» στη Νέα Ιωνία, στις δυτικές συνοικίες της Δημοτικής Ενότητας, στις οποίες διαπιστωμένα υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων και ανάπτυξης πρασίνου. Η σημαντικότατη αυτή παρέμβαση ξεκίνησε όπως είναι γνωστό το Νοέμβριο του 2012 και αφορά την ενοποίηση τριών οικοδομικών τετραγώνων και μιας τριγωνικής νησίδας καθώς και του περιβάλλοντος χώρου συνολικής έκτασης άνω των 5 στρεμμάτων τα οποία βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της «Βαμβακουργίας», στη διασταύρωση των οδών Μυτιλήνης και Μανόλη Ανδρόνικου. Στη θέση αυτή σήμερα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα η λαϊκή αγορά, η διατήρηση της οποίας συμπεριλαμβάνεται στο νέο σχεδιασμό, με χωροθέτηση σε σημείο που θα συμβάλλει στην αναβάθμισή της.

Η νέα πλατεία γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στα Δ.Δ. Βόλου και Νέας Ιωνίας με χρήσεις οικολογικών στοιχείων». Η τελική συμβατική δαπάνη του έργου είναι 378.000€ , χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2013. Στον χώρο υπήρχαν δύο κτίσματα, ένα παλιό αντλιοστάσιο και ένας παλιός υδατόπυργος, τα οποία κατεδαφίστηκαν. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει πολλούς χώρους πρασίνου, παιδική χαρά και ένα χώρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων πάνω σε πέργκολα. Από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση θα ηλεκτροδοτείται και η πλατεία. Το πεζοδρόμιο στην περίμετρο των τριών οικοδομικών τετραγώνων, καθώς και της νησίδας, πλάτους 3,00 μ., διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Η διαμόρφωση θα συμπληρωθεί με παγκάκια κτιστά ή ξύλινα. Οι χτιστές κατασκευές, που θα γίνουν, (καθιστικά, κερκίδες κ.λ.π.), δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το 1,20 μ., ενώ η πέργκολα, για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, θα είναι μεταλλική και θα έχει ύψος 2,50 μ. Η εκσκαφή, για την εξυγίανση του εδάφους και τις απαιτούμενες θεμελιώσεις, δεν ξεπερνά το βάθος των 0,50 μ. από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν τελική επιφάνεια που θα ικανοποιεί τις προδιαγραφές των ψυχρών υλικών και είναι: τσιμεντόπλακες, κυβόλιθοι, συμπαγή τούβλα επιστρώσεων και μάρμαρο για τις επιστρώσεις πεζοδρομίων και διαδρόμων και, εμφανές σκυρόδεμα, πέτρα, τούβλο, μέταλλο και ξύλο για τις διάφορες κατασκευές. Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι βασικές εκσκαπτικές εργασίες και ξεκίνησαν οι επιστρώσεις. Οι χώροι πρασίνου θα διαμορφωθούν με ψηλό πράσινο (δέντρα για σκιά), φυτά με ανθοφορία, πολυετή ή μονοετή, θάμνους και βότανα, καθώς και γρασίδι. Οι επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη νπεριοχή όπως οι πεζοδρομήσεις στους παρακείμενους δρόμους θα δημιουργήσουν έναν άνετο και προσιτό χώρο συνεύρεσης των επισκεπτών

Αίθουσα θεάτρου Νέας Ιωνίας

Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες αποπεράτωσης της αίθουσας του Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Το έργο εντάχθηκε στον άξονα Προτεραιότητας 4 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» του Ε.Π. «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007- 2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι εργασίες στο θέατρο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, ενώ μαζί με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών ηλεκτροφωτισμού που υπέστη η περιοχή το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνονται και οι παρεμβάσεις για των εξωραϊσμό του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής»

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα στα δύο έργα, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τ.Υ. Γ.Γίδαρη και από την επιβλέπουσα μηχανικό Α.Γιωτάκη, αναφέρθηκε την σπουδαιότητα των δύο αυτών έργων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πέραν την αυτονόητης τόνωσης της τοπικής οικονομίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η αγορά δοκιμάζεται, ο ολοκλήρωση των έργων αυτών υπηρετεί πάνω από όλα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει