Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια ΜακεδονίαΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021, 16:33

Σε εξέλιξη βρίσκεται η η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, μέχρι τις 11:00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 14%, αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στον πρώτο γύρο, όταν είχε διαμορφωθεί στο 10,3%.

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη στις 17 Οκτωβρίου, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέλεξε 22 δημάρχους, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ μόλις εννέα. Τρεις δήμους κέρδισε από τον πρώτο γύρο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι.

Δεύτερος γύρος διεξάγεται σήμερα σε 44 δήμους της χώρας και στον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων, στον οποίο αναμετρούνται η ανεξάρτητη υποψήφια, η οποία ωστόσο στηρίζεται ανοιχτά από το VMRO-DPMNE, Ντανέλα Άρσοφσκα και ο απερχόμενος δήμαρχος Σκοπίων και εκ νέου υποψήφιος του SDSM, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Στον πρώτο γύρο, η Ντανέλα Άρσοφσκα, η οποία είναι πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας έλαβε ποσοστό 37,68%, ενώ ο Πέτρε Σιλέγκοφ συγκέντρωσε ποσοστό 34,24%.

Οι δημοτικές αυτές εκλογές έχουν λάβει καθαρά χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την ατζέντα. Για τον λόγο αυτό αποτελούν και ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εάν χάσει τον δήμο Σκοπίων θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με τον πολιτικό χρόνο να μετράει αντίστροφα γι΄ αυτόν.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε προ ημερών συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας, σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει σήμερα στον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών αυτών αναμένεται να γνωστοποιηθούν αργά το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021, 16:33Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει