Σε κλοιό η Θεσσαλονίκη

Προς lockdown φαίνεται πως οδεύει η Θεσσαλονίκη έπειτα από το νέο τραγικό ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19.

Η συμπρωτεύουσα αναμένεται να εισέλθει στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, μετά την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην πόλη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Μετά το θλιβερό ρεκόρ των 1.547 κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και των 384 κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε σε συνεδρίαση εκτάκτως η επιτροπή λοιμωξολόγων προκειμένου να συζητήσει τις εισηγήσεις για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται το κλείσιμο της εστίασης στις 21:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30 που ισχύει σήμερα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο lockdown απάντησε ότι δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια «να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο».

Για την εστίαση, εξήγησε ότι εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων δεν θα χρειαστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους και πως εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος είπε πως είναι κάτι που συζητείται και πως μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Για τη χρήση μάσκας επανέλαβε εμφατικά ότι είναι χρήσιμη σε όποιο χρώμα και αν βρίσκεται κάποια περιοχή και για όλη τη φάση της επιδημίας. «Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέσα έξω», σημείωσε ο καθηγητής.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέρα από το lockdown στην Θεσσαλονίκη, είναι τα εξής:

– Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες».

– Χρήση μάσκας παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.

– Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.

– Συστάσεις για την μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει