Σε φυλάκιση 3,5 ετών καταδικάστηκε ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 15:21

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τριάμισι ετών τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, έπειτα από δίκη η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για «σεξουαλική κακοποίηση». Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και τη φίμωσή του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας τη λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν και εκτελέστηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Επικεφαλής του τοπικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των σοβιετικών εγκλημάτων, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2016 κατηγορούμενος για λήψη «πορνογραφικών» φωτογραφιών της υιοθετημένης κόρης του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή τη φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό, οι έρευνες του οποίου αποτελούν παραφωνία για την επίσημη ρωσική γραμμή της αποκατάστασης των σοβιετικών εγκλημάτων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 15:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει