Σε 1.622 ανήλθε το 2018 ο αριθμός των αδικημάτων με ακροδεξιό υπόβαθροΜέσα στο 2018 ο αριθμός των αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιό υπόβαθρο, ανήλθε σε 1.622, αυξημένα κατά 2,9 % σε σχέση με τις 1.576 περιπτώσεις το 2017, όπως αναφέρεται σε σημερινή απάντηση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, σε σχετική ερώτηση από το κόμμα των Πρασίνων στην Άνω Βουλή.  

Από το σύνολο των 1.622 ακροδεξιών αδικημάτων που είχαν καταγγελθεί πέρυσι, τα 877 ήταν για παραβιάσεις του αποκαλούμενου «νόμου απαγόρευσης» για ναζιστική δραστηριοποίηση και τα 280 για υποδαύλιση μίσους.  

Πέραν του καταλόγου των καταγγελιών ακροδεξιών αξιόποινων πράξεων, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε και κατάλογο των αξιόποινων πράξεων με ακροδεξιό υπόβαθρο, των οποίων ο αριθμός το 2018 ανήλθε σε 1.075, και από αυτές, οι 732 εντάσσονται στην κατηγορία των ακροδεξιών, 236 στην κατηγορία των ξενοφοβικών-ρατσιστικών, 49 χαρακτηρίζονται αντισημιτικές και 22 ως ισλαμοφοβικές.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι το αυστριακό υπουργείο Δικαιοσύνης, σημαντική αύξηση είχε παρουσιάσει το 2017 ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων στην Αυστρία, για αδικήματα ναζιστικής δραστηριοποίησης και υποδαύλισης μίσους.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2017, σε 214 δίκες εκδόθηκαν 119 καταδικαστικές αποφάσεις, έναντι των 213 δικών που είχαν διεξαχθεί το 2016 με «μόνον» 85 καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ το 2015 υπήρξαν 79 καταδίκες σε 167 δίκες.  

Αρκετά πιο σαφής ήταν η αύξηση του αριθμού των αδικημάτων υποδαύλισης μίσους, για τα οποία ο αριθμός σε καταδίκες υπερδιπλασιάστηκε το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αύξηση «κατά 90%» παρουσίασαν οι καταδίκες για παραβίαση της παραγράφου 283 του ποινικού κώδικα, που αφορά την υποδαύλιση μίσους από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα στοιχεία ανέφεραν επίσης, πως μέσα στο 2015 υπήρξαν «μόνον» 49 καταδίκες στη βάση αυτής της παραγράφου, το 2016 ο αριθμός αυξήθηκε σε 52, για να φθάσει το 2017 σε 107, ενώ οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων ήταν αντίστοιχα, 516 το 2015, 677 το 2016 και 827 το 2017. 

Στελέχη του αυστριακού υπουργείου Δικαιοσύνης ανάγουν την αύξηση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων τα προηγούμενα χρόνια, στο γεγονός της «σκλήρυνσης» των ποινών για παραβιάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2016 προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως δύο ετών, στην περίπτωση που, μέσω σχετικής ανάρτησης, υποκινούνται σε χρήση βίας ή σε εκδήλωση μίσους μέχρι και 30 άτομα, ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για 150 άτομα.  

Η διάδοση υποτιμητικών εκφράσεων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων, απέναντι, για παράδειγμα, σε 150 αποδέκτες μέσω Facebook, Twitter, ή άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επισύρει καταδίκη σε φυλάκιση τριών ετών.

Ως «ευχάριστο» χαρακτηρίζεται το γεγονός της «υψηλής ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στις ακροδεξιές δραστηριότητες», όπως αυτή καταγράφεται στη βάση των αδικημάτων που καταγγέλλονται, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ότι ο αριθμός των αδικημάτων αυξάνεται και για το λόγο ότι «ακροδεξιοί τόνοι δεν εμφανίζονται μόνον στο περιθώριο, αλλά μετατοπίζονται και στο μέσον της κοινωνίας».

Ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων διαπράττονται στο διαδίκτυο, ενώ και ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά, συνέβαλε στην αύξηση των ακροδεξιών και ξενοφοβικών αδικημάτων.

Αξιωματούχοι της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, επισημαίνουν τελευταία την εμφάνιση μίας «νέας Ακροδεξιάς», η οποία μέσα από το Διαδίκτυο και μέσα από διαδραστικές ενέργειες προσπαθεί να αναπτύξει μία «κουλτούρα ποπ» με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.  

Οι ίδιοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια στην Αυστρία μία «αποχαλίνωση» ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κάποιους κύκλους προσώπων, χωρίς καθόλου, ή ελάχιστη μόνον, σχέση με ιδεολογίες.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει