«Σημαντικές ανακοινώσεις» απόψε από τον Ιταλό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «έχει σημαντικά πράγματα να πει» κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε ότι θα δώσει σήμερα το απόγευμα, εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και των προειδοποιήσεων των Βρυξελλών για την επιβολή κυρώσεων για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της.

Πολλές ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πανεπιστημιακός, θα απειλήσει με παραίτηση, εάν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους και δεν ξεκινήσουν να κυβερνούν.

Ο εκπρόσωπος του Κόντε δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει στο Reuters τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανήγγειλε μέσω του Facebook ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18.15 (19.15 ώρα Ελλάδος) και ότι θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμα του FB ώστε να όλοι οι Ιταλοί να έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση.

Μετά την ανακοίνωση του Κόντε, τα ιταλικά ομόλογα έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να υποχωρούν κατά 6 μονάδες βάσης και των βραχυπρόθεσμών ομολόγων κατά 8 μονάδες βάσης.

Οι σχέσεις μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων επιδεινώθηκαν κατά την διάρκεια της εκστρατείας των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Η αντιμεταναστευτική Λέγκα βγήκε νικήτρια με το 34,3% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό της εταίρο και τροφοδοτώντας τις φήμες ότι μπορεί και τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

Σύμφωνα με την La Repubblica, ο Κόντε θα ξεκαθαρίσει ότι θέλει η κυβέρνηση να αποδεχθεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι δεν προτίθεται να υποστεί την πειθαρχική διαδικασία για το υπερβάλλον δημόσιο χρέος.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δεν έχει σταματήσει να υπόσχεται δραστικές μειώσεις φόρων και να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε εγγράφως την περασμένη εβδομάδα την Ρώμη ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για την αύξηση του χρέους το 2018, αντί να μειωθεί, όπως έπρεπε, θέτοντας το πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κομισιόν για το θέμα και ότι είναι βέβαιος ότι η λήψη μέτρων θα αποτραπεί.

Ο Κόντε, ο οποίος πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, θα ζητήσει από τον επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάιο και τον Σαλβίνι να δηλώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εάν θέλουν να συνεχίσουν την συμμαχία τους, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano.

Αν συνεχίσουν την διαμάχη, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούλιο και θα προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες των Il Fatto και Corriere della Sera.

Αυτό θα δώσει σε μία νέα κυβέρνηση αρκετό χρόνο για να εκπονήσει τον προϋπολογισμό του 2020 τον Οκτώβριο.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει