«Σιγή ασυρμάτου» στις εκκλήσεις αξιωματικού που ζητούσε εναέρια μέσα στη Νέα Μάκρη

Καταστάσεις σήψης και αδιαφορίας στα υψηλά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις που έχει στα χέρια του ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση στο Μάτι. 

Μετά τις βόμβες του πραγματογνώμονα Λιότσιου, ο ανακριτής ζήτησε ήδη την αναβάθμιση της κατηγορίας για 12 άτομα σε κακούργημα, ενώ στο φως έρχονται νέες καταθέσεις αξιωματικών που σοκάρουν.

«Δεν έστειλαν τίποτα» στη Νέα Μάκρη

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τότε διοικητή της Νέας Μάκρης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο. Στην κατάθεσή του στον ανακριτή αναφέρεται στις συνεχείς εκκλήσεις του για ενισχύσεις και ειδικότερα την αποστολή εναέριων μέσων.

 Όπως φέρεται να αναφέρει:

– Κινούμενος μέσω της Λ. Μαραθώνος και επαναλαμβάνοντας συνεχώς μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ το αίτημα για άμεση συνδρομή εναέριων και επίγειων δυνάμεων αφίχθη στο Λύρειο Ίδρυμα περί Ω/17:20.

 – Βλέποντας την εικόνα της (πυρκαγιάς) ανέφερα μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ επί λέξει: Κέντρο, η πυρκαγιά πρέπει να κατασβεστεί στους λόφους της Πεντέλης από εναέρια μέσα, διαφορετικά, εάν εισέλθει στο Λύρειο και στον οικισμό του Ν. Βουτζά, θα γίνει ανεξέλεγκτη.

– Ο χρόνος περνούσε χωρίς να έχουν καταφθάσει οι αναμενόμενες ενισχύσεις εκτός από ένα ελικόπτερο, που εκτέλεσε μόνο δύο ρίψεις και αποχώρησε.

Μάλιστα ο έμπειρος αξιωματικός παραδίδει στον ανακριτή στοιχεία για άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Βουτζά και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς λόγω της συνδρομής ισχυρών εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων! Συγκεκριμένα παρέδωσε δελτία πυρκαγιών από το 2009, το 2012 και το 2014.

Ο ίδιος δε υποστηρίζει ότι την κρίσιμη στιγμή ζητούσε επιμόνως εναέρια μέσα και δεν του στείλανε ποτέ.

Για την υπόθεση αυτή μίλησε στο zougla.gr και ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης:

 

Παράλληλα, ιδιαίτερη αξία έχει και η κατάθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Διοικητής- Άρης- Αθηνών). Αφού περιγράφει πώς ενημερώθηκε και τις κινήσεις του αφότου έφτασε στην Πεντέλη, επισημαίνει:

 – Όταν απέκτησα πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς, περί τις 17:30, διαπίστωσα ότι κινείται ανεξέλεγκτη προς τα ανατολικά και το διαβίβασα στο Κέντρο (199). Δηλαδή ότι η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα ανατολικά και δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της.

– Γύρω στις 18:00 ζήτησα να στείλουν εναέριο συντονιστή, καθώς λόγω του καπνού δεν είχα ακριβή εικόνα της κατάστασης.

– Στις 18:15 μας ενημέρωσαν για δύο θύματα, χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

– Κατά το διάστημα από 18:00 μέχρι και 19:00 δεν αντελήφθην να επιχειρούν εναέρια μέσα.

– Υπεύθυνοι για τα εναέρια μέσα είναι ο Αρχηγός και ο Επιχειρησιακός Υπαρχηγός.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει