Σι Τζινπίνγκ: «Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού την πανδημία»


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 10:24

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, «πρέπει να ενωθούν» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

Ο Σι φάνηκε να επιδιώκει κατευνασμό της έντασης, έπειτα από τις συνεχείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της πανδημίας.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ» όσον αφορά τη συνεχιζόμενη μάχη, διαβεβαίωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου, ο Σι παρότρυνε τον Τραμπ να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία.

Κατά την κινεζική διπλωματία, ο Σι επανέλαβε πως το Πεκίνο προτίθεται να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη.

Το τελευταίο διάστημα, μαινόταν πόλεμος λέξεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο και πλέον έχει εξαπλωθεί απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη.

Ο Τραμπ και αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του, ιδίως ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, προσάπτουν στην Κίνα ότι «απέκρυψε» στοιχεία και «παραπληροφόρησε» για τον ιό, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο.

Ο Σι επέμεινε ότι κινεζική κυβέρνηση είναι ανοικτή και απόλυτα διαφανής όσον αφορά τη συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Από τη δική του πλευρά, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter πως στη συζήτησή τους με τον Σι εξέτασαν «πολύ λεπτομερειακά» την κατάσταση.

Απέφυγε να χρησιμοποιήσει προσφιλείς του τελευταία διατυπώσεις που επέτειναν την οργή της κινεζικής ηγεσίας, για παράδειγμα τον όρο «κινεζικός ιός».

«Η Κίνα υπέμεινε πολλά και έχει πλέον κατανοεί βαθιά τον ιό», έγραψε ο Τραμπ. «Συνεργαζόμαστε στενά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας «μεγάλο σεβασμό» για τις προσπάθειες του Πεκίνου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει