«Σκληρό lockdown όπως του Μαρτίου για να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου»Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021, 10:16

Σε σκληρό Lockdown θα πρέπει να επέλθει η χώρα για τρεις εβδομάδες έτσι ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων, εκτιμούν ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δερμιτζάκης σύγκρινε το lockdown του Νοεμβρίου με εκείνο του Μαρτίου και είπε πως στο τελευταίο, ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν. Ενώ ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια «σενάρια» με συνεχές lockdown το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα. Και οι δύο καθηγητές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης για αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία, νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση, θα πρέπει να πάμε σε σκληρό lockdown, πριν αυτά ανοίξουν» ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν 2 επιλογές. «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown όπως του Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική…».

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα –κλείσιμο θα εξακολουθεί να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. «Είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε είτε θα παμε σε σκληρό lockdown, όπως του Μαρτίου» επεσήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα εμβόλια είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna η οποία θα δώσει κάποιες δόσεις στην ΕΕ και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης. Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία. «Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021, 10:17Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει