Σκόνη από τη Σαχάρα – Ζέστη από τον Λίβανο


Απότομο καλοκαίρι φέρνουν τα καιρικά φαινόμενα από σήμερα στη χώρα μας, με έντονη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, που θα επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Σήμερα, Τρίτη 6/5/2025, το φαινόμενο κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια να ξεπερνούν τα 50 μg/m³ σε περιοχές όπως: Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και Επτάνησα.

Υπάρχει ενδεχόμενο λασποβροχών στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξή του, σύμφωνα
με τα δεδομένα της υπηρεσίας, στο διαδικτυακό portal του AtmoHub:
https://portal.atmohub.gr/

Δείτε τον χάρτη με την εξέλιξη του φαινομένου:

Δύο κύματα ζέστης και σκόνης από τη Σαχάρα

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλιας κάνει λόγο για δύο κύματα Λιβανέζικης ζέστης, πυ θα επηρεάσουν τον καιρό στην χώρα μας. Αναλυτικά αναφέρει:

“Δύο εξάρσεις λιβανέζικης ζέστης με σκόνη, λασποβροχές, υγρασία και 35άρια … ”
Θερμές αέριες μάζες από την Αφρικανική ήπειρο (ακτές της Λιβύης) έχουν ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά τους στην ανατολική Μεσόγειο. Θα επηρεάσουν και τη χώρα μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας με ουσιαστικά με δύο θερμές εξάρσεις.
1️⃣Πρώτη έξαρση (Τρίτη-Τετάρτη):
Λασποβροχές και μεσημεριανές μπόρες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
32-33 βαθμοί σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κρήτη ( τοπικά και παραπάνω στη βόρεια Κρήτη)
?Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε δυτικά και νότια.
2️⃣Δεύτερη έξαρση (Παρασκευή -Σάββατο)
Λασποβροχές και μεσημεριανές μπόρες στη βόρεια Ελλάδα.
32-33 βαθμοί σε Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κρήτη ( τοπικά και 35 στη βόρεια Κρήτη).
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης δυτικά, κεντρικά και νότια.

O μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του αναφέρει πως «αποτελεί ακόμη αντικείμενο υπό διερεύνηση το ερώτημα αν η τελική συνεισφορά του φαινομένου είναι θετική ή αρνητική σε ό,τι αφορά την μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη».

Συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν την εξωτερική δραστηριότητα και αποφύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

 



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει