Σοβαρά τα προβλήματα των κατοίκων του Τοπικού διαμερίσματος Γλαφυρών του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου προς τον Υπουργό εσωτερικών, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Οι Γλαφυρές είναι Τοπικό διαμέρισμα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Έχει περίπου 300 κατοίκους και απέχει από τον Βόλο 14 χιλιόμετρα.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, που τόσα πολλά θετικά υποσχέθηκαν οι θιασώτες της μνημονιακής πολιτικής ότι θα προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους, άρχισε μια διαδικασία αυτοδιοικητικού μαρασμού και υποβάθμισης σε όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας. Όχι ότι και πριν τον Καλλικράτη δεν υπήρχαν προβλήματα, όμως οι κάτοικοι είχαν περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητα.

Κατά την επίσκεψή μου στο χωριό και μετά από συζήτηση με τους κατοίκους, διαπίστωσα ότι οι τελευταίοι βιώνουν έναν αυτοδιοικητικό μεσαίωνα, παρά το γεγονός ότι οι Γλαφυρές είναι ένα Ευρωπαϊκό χωριό, κοντά σε μια μεγάλη πόλη της Κεντρικής Ελλάδας.

Καμία συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου (Τ.Σ.) και των κατοίκων στην λήψη των αποφάσεων για το χωριό τους.

Πλημμελής η υδροδότηση, κίνδυνος να κλείσει το κοιμητήριο του χωριού.

Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί «παραδοσιακός», παρότι δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου. Τα περισσότερα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές και χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα. Ένεκα αυτού, το 75% των σπιτιών έχουν εργοταξιακό ρεύμα και όχι οικιακό. Για το πρόβλημα αυτό έχει γίνει, εξάλλου, κοινοβουλευτική παρέμβαση με Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα τον Αποχαρακτηρισμό του Δ.Δ. Γλαφυρών από παραδοσιακό οικισμό σύμφωνα με την επιστολή – αίτημα του Τ.Σ. Γλαφυρών Μαγνησίας, που ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Οι κάτοικοι αγωνίζονται για την αλλαγή του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) της 11-6-1980.

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζει, ακόμη, η αγροτική οδοποιία της περιοχής, η οποία δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των κατοίκων για τις αγροτικές δουλειές τους.

Το σχολείο καταργήθηκε, οι παιδικές χαρές είναι εγκαταλειμμένες, το Αγροτικό Ιατρείο που ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Νέας Ιωνίας δεν λειτουργεί εδώ περίπου και ένα χρόνο, λόγω του ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με ηλεκτρονική πρόσβαση, οπότε και δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να καταφεύγουν στην Νέα Ιωνία Βόλου.

Το πρόβλημα της μη διαδικτυακής κάλυψης της περιοχής προκαλεί τεράστια προβλήματα στους κατοίκους του χωριού, που στερούνται όλες τις ευκολίες της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ο γραμματέας του χωριού έχει μεταφερθεί στο Δήμο και οι κάτοικοι αναγκάζονται για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο, την Κοινότητα και το Δήμο να μετακινούνται στην κοντινή Νέα Ιωνία Βόλου (περίπου 20χλμ με την επιστροφή).

Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μία (1) φορά την βδομάδα αντί για δύο (2) που γίνονταν μέχρι πρότινος.

Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τα αδέσποτα που έχουν αυξηθεί και λόγω της γειτνίασης του τοπικού διαμερίσματος με το δημοτικό κυνοκομείο.

Επειδή, λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη, η καθημερινότητα των κάτοικων γίνεται προβληματική.

Επειδή, η υποβάθμιση και ο αφανισμός των κοινοτήτων, οξύνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση.

Επειδή, παρόμοια προβλήματα με τις Γλαφυρές, αντιμετωπίζουν και οι άλλες πρώην κοινότητες ή περιφερειακοί δήμοι της Μαγνησίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο προς την κατεύθυνση υποβοήθησης των κατοίκων των Γλαφυρών και των υπολοίπων περιφερειακών δήμων και κοινοτήτων της Μαγνησίας, που πλήττονται από την εφαρμογή του Μνημονιακού Καλλικράτη, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σοβαρός αυτοδιοικητικός μαρασμός;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει