Σοβαρές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας καταγγέλλει με ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας τονίζει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθιστούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού ιδιαιτέρως προβληματική.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής: «Το ακτινολογικό τμήμα του Κ.Υ Σκιάθου ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης υλικών και ακτινολόγου. Οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στο νησί ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με τον πληθυσμό του να αυξάνεται λόγω έλευσης επισκεπτών και η ελλιπής στελέχωση του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως με μόλις δύο γιατρούς και μια νοσηλεύτρια, το Κ.Υ. Σκιάθου καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περιοχής με συνεχείς εξοντωτικές εφημερίες και με ελάχιστες έως μηδαμινές υλικές και ψυχικές δυνάμεις. Η κόπωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικό και ο ελλιπής εξοπλισμός, λόγω περικοπής κονδυλίων, δεν θα αργήσει να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία όλοι απεύχονται.

Επιπροσθέτως, ελλιπή στελέχωση παρουσιάζουν και οι δομές υγείας του Πηλίου και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς – Μουρεσίου και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Τσαγκαράδας και του Κισσού. Τα δύο Περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται από αγροτικούς ιατρούς. Δυστυχώς όμως, η σύμβαση του αγροτικού ιατρού του Κισσού έληξε με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή καθώς το Υπουργείο δεν μερίμνησε για την κάλυψή της. Οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από τον αγροτικό ιατρό της Τσαγκαράδας, ο οποίος υπερβάλει δυνάμεων προκειμένου να ανταπεξέλθει με συνέπεια στο λειτούργημά του. Επίσης, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε ιατρούς δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, το οποίο καλύπτει μια μεγάλη και δύσβατη περιοχή του Πηλίου με σταθερό και μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο.

Το καίριο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για την κάλυψη των θέσεων των αγροτικών ιατρειών της περιφέρειας, καθώς πολλά από αυτά παραμένουν κενά λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από τους ιατρούς, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις να καταλήγουν άγονες.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό που παρουσιάζουν οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νομού Μαγνησίας.
Πως σκοπεύει να ενισχύσει τις προκηρυσσόμενες θέσεις αγροτικών ιατρών σε περιφερειακά αγροτικά ιατρεία, για τις οποίες παρουσιάζεται μειωμένο ενδιαφέρον» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει