Σοβαρές καθυστερήσεις στην εγκατάσταση και εφαρμογή των συστημάτων ελέγχου διακίνησης υγρών καυσίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, την παρακάτω ερώτηση:

Η εξίσωση των φόρων που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δεν επέφερε την πάταξη του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντίθετα, για δύο συνεχόμενες χρονιές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες «πάγωσαν» στις κατοικίες και στους τόπους εργασίας λόγω ακριβώς της κατακόρυφης αύξησης του πετρελαίου.

Στο διάστημα αυτό, από το 2012 και μετά που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου για την διακίνηση υγρών καυσίμων βαδίζει με ρυθμούς χελώνας.

Όπως επίσημα δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστούν σχεδόν άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των συστημάτων εισροών – εκροών στις εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων και στα διυλιστήρια.

Η υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε πρόσφατα για τον έλεγχο των δεξαμενών προβλέπει δύο φάσεις εγκατάστασης του συστήματος, για όσες εταιρείες δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα τα σχετικά συστήματα στις δεξαμενές τους. Η πρώτη δίνει περιθώριο έως τις 7-5-2015 για το 40% των εταιρειών και η δεύτερη για το υπόλοιπο 60% έως το τέλος του 2016, ώστε να αρχίσουν να αποστέλλονται τα στοιχεία στην Γ.Γ.Π.Σ.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης τα συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε κάποιο ποσοστό επιχειρήσεων δεν είναι πάντοτε πλήρως συμβατά με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η Γ.Γ.Π.Σ., αλλά ούτε και τα GPS που πρέπει να διαθέτουν τα βυτιοφόρα και τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων έχουν τοποθετηθεί, όπως επίσης δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τώρα τρόπος για την εγκατάσταση αυτών των οργάνων στα βυτιοφόρα με Βουλγάρικες πινακίδες ή με πινακίδες άλλων χωρών που διακινούν καύσιμα στη χώρα μας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, λιγότερο από το 20% των πρατηρίων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλουν στοιχεία για αγορές και πωλήσεις καυσίμων, ενώ πολλά πρατήρια δεν εισάγουν σωστά τα δεδομένα στο σύστημα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί,

1.Που οφείλονται οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου ροής υγρών καυσίμων και τι πρόκειται να κάνουν άμεσα ώστε να ελεγχθεί η διακίνησή τους και να παταχθεί αποτελεσματικά η λαθρεμπορία σε αυτό τον τομέα της ενέργειας;

2.Ενόψει του προσεχούς χειμώνα θα μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να είναι προσιτή η αγορά του από όλους τους πολίτες για τις ανάγκες τους;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει