Στέλιος Κούλογλου και «Ολιγαρχία» στο Αχίλλειον

Στις 14 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Η «Ολιγαρχία», η τελευταία ταινία-ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου και της ομάδας του, με το οποίο ξεκίνησε το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 το βράδυ, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναζητώντας τα αίτια και τους υπευθύνους, ξεκινώντας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, και τη στάση και σχέση κυβερνήσεων και Τραπεζών. Ο Στέλιος Κούλογλου και οι συνεργάτες του μιλώντας με Ευρωπαίους δημοσιογράφους και οικονομολόγους καταδεικνύουν την πορεία μετάβασης της οικονομικής κρίσης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η Ελλάδα φαίνεται να είναι το πειραματόζωο της «Ομάδας της Φρανκφούρτης», οκταμελούς ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί να «ρίχνει» εκλεγμένους πρωθυπουργούς και να ανεβάζει αυτούς της αρεσκείας και των συμφερόντων της.

Τοποθετώντας την κρίση στην Ελλάδα σε ένα παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο, ο Στέλιος Κούλογλου συνδέει επιδέξια την Χιλή του Πινοσέτ της δεκαετίας του 1970 με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεκαετίας του 1980 στις ΗΠΑ και τη Βρετανία που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα. Με προσεκτική έρευνα, με κατατοπιστικές συνεντεύξεις και πλούσιο αρχείο «Η Ολιγαρχία» αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των πιστωτικών οργανισμών, των Τραπεζών, σε βάρος των κυβερνήσεων και των πολιτικών.

Για τα ντοκιμαντέρ και την εκπομπή του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα», ο Στέλιος Κούλογλου έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις. Η έρευνα και το ρεπορτάζ σε θέματα πολιτικής και οικονομίας θεωρούνται το βασικό πεδίο δράσης και αναζήτησης του Στέλιου Κούλογλου που είναι δημοσιογράφος από το 1981 και έχει συνεργαστεί ως πολιτικός συντάκτης με εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ο Στέλιος Κούλογλου είναι επίσης συγγραφέας 150 σεναρίων και οκτώ βιβλίων, από τα οποία το βιβλίο «Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο» (από τις εκδόσεις Ωκεανίδα) που είναι πολιτικό θρίλερ με ήρωα ένα δημοσιογράφο και φόντο τη Μόσχα την εποχή της περεστρόϊκα, έγινε best seller.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει