Σταθερά τα ομόλογα, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις απο ΟΟΣΑ και ΔΝΤ

Σταθεροποιητικά κινούνται πλεον οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά την έναρξη του προγράμματος αγορών (Pandemic emergency purchase programme -PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετους διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1,60%, η αποδοση του 5ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,19% απο 1,11% και του 15ετούς στο 1,67% απο 1,61%.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων δημοσιονομικού κόστους 6,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους η παύση της οικονομικής δραστηριότητας στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ΟΟΣΑ σε μελέτη του υπολογίζει ότι χωρίς τη λήψη μέτρων η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το 34% του ΑΕΠ της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απο την πλευρά του υπολογίζει ότι για κάθε μήνα παύσης οι ευρωπαικές οικονομίες χάνουν το 3% του ΑΕΠ τους. Η σχετική ανάλυση περιλιλαμβάνεται σε άρθρο του γνωστού στελέχους του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδος το ΔΝΤ είχε πέσει δραματικά έξω στις προβλέψεις του για το μέγεθος της ύφεσης που προκάλεσε τελικώς το πρώτο Μνημόνιο στην εθνική οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι είχε υπολογίσει λάθος τους πολλαπλασιαστές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 14 εκατ. ευρω οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,60% απο 1,62% την Παρασκευή έναντι -0,54% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθει στο 2,14% απο 2,09% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικά πτωτικά κινείται σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απογεύμα στα 1,1033 δολ. απο τα 1,1135 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων, εξέλιξη που ευνοησε το δολάριο. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να προβούν σε οποία μέτρα χρειαστούν προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να υποστηριχθεί η οικονομία.

Απο την άλλη πλερά το ευρώ επηρεάστηκε σήμερα αρνητικά από την μεγάλη υποχώρηση που κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη το Μάρτιο, κατά 17,6 εκατοστιαίες μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδο (83,7) απο το 2013. .

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1034 δολ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει