Σταθερή η κατάσταση της υγείας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, 01:43

Η κατάσταση της υγείας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος είχε δηλητηριασθεί τον Μάρτιο του 2018 στη βρετανική πόλη Σόλσμπερι με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, είναι σταθερή, αλλά βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο TASS η Βικτόρια Σκριπάλ, ξαδέρφη της Γιούλιας Σκριπάλ (κόρης του Σεργκεί Σκριπάλ), αλλά και από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο τους, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα «Moskofski Komsomolets», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πως εξασφάλισε το περιεχομενο της συνομιλίας, ενώ το μόνο που επισημαίνεται είναι η συνομιλία έγινε στις 21 Νοέμβριου.

Η κόρη του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, Γιούλια Σκριπάλ, τηλεφώνησε στην ξαδέρφη της Βικτόρια Σκριπάλ στο Γιαροσλάβλ και την ενημέρωσε ότι ο πατέρας της ζει στη Βρετανία και αισθάνεται καλά, παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, ενώ πρόσφατα είχε υποβληθεί σε τραχειοτομή. Αυτό ανέφερε με δήλωση της στο πρακτορείο TASS η Βικτόρια Σκριπάλ.

«Συνομίλησα με τη Γιούλια, μου τηλεφώνησε στα τέλη Νοεμβρίου. Η Γιούλια βρίσκεται στη Βρετανία, είναι καλά, αλλά λίγο επιδεινώθηκε η όραση της. Στον Σεργκέι Βικτόροβιτς (Σκριπάλ) έχει τοποθετηθεί σωλήνας τραχειοστομίας και βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Δεν ζουν μαζί, αλλά χωριστά και μερικές φορές συναντώνται», ανέφερε η ξαδέρφη της Γιούλια Σκριπάλ.

Η Γιούλια είπε επίσης στη Βικτόρια ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ προσπαθεί να αθλείται και γενικά είναι καλά. «Βρίσκεται σε κάποια κρατική μονάδα στην Αγγλία. Στη Νέα Ζηλανδία δεν πήγαν, αλλά παραμένουν στην Αγγλία, εκεί μένουν» προσέθεσε η Βικτόρια. Σύμφωνα με την ίδια η Γιούλια Σκριπάλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, μελλοντικά να έρθει με τον πατέρα της στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Moskofski Komsomolets», η Γιούλια Σκριπάλ τηλεφώνησε στην ξαδέρφη της με παράκληση του πατέρα της, ο οποίος ήθελε να μάθει από συγγενικά του πρόσωπα για την κατάσταση της υγείας της μητέρας του η οποία είναι 93 ετών. Σύμφωνα με τα λεχθέντα της κόρης του κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχε με την ξαδέρφη της, ο Σεργκέι Σκριπάλ δεν μπορεί να μιλάει για πολύ ώρα στο τηλέφωνο καθώς οι γιατροί του έχουν τοποθετήσει σωλήνα τραχειοστομίας, τον οποίο ‘καθαρίζουν’ κάθε μέρα. Αυτή τη στιγμή ζει χωριστά από τον πατέρα της, αλλά ελπίζει ότι την πρωτοχρονιά θα συναντηθούν. Όπως λέει η Γιούλια Σκριπάλ σύμφωνα με το περιεχόμενο της απομαγνητοφωνημένης τηλεφωνικής συνομιλίας, τη μεγαλύτερη βλάβη από το Novichok έχει υποστεί ο ρινοφάρυγγας του πατέρα της και δεν γνωρίζει αν θα αποκατασταθεί η βλάβη, ούτε οι γιατροί μπορούν να κάνουν μια πρόβλεψη καθώς όπως λέει «τετοιά δηλητηρίαση δεν είχε υποστεί κανείς στο παρελθόν».

Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με τον ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα «Νοβιτσόκ» την 4η Μαρτίου του 2018 στην πόλη Σολσμπερι του Λονδίνου. Νοσηλεύτηκαν σε κωματώδη κατάσταση, προτού αναρρώσουν.

Το Λονδίνο είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ενώ η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

Στις 7 Ιουνίου η βρετανική εφημερίδα Sunday Times είχε γράψει επικαλούμενη κυβερνητική πηγή ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια έχουν εγκατασταθεί στην Νέα Ζηλανδία όπου ζουν με άλλο όνομα και με αλλές ταυτότητες.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Βικτόρια Σκριπάλ δηλώνει ότι είχε επικοινωνία με την ξαδέρφη της. Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ της είχε τηλεφωνήσει δύο φορές την άνοιξη του 2019, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους δηλώσει ότι μίλησε με την μητέρα του που ζει στο Γιαροσλάβλ.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει