Σταθμοί βοήθειας του δήμου για ηλικιωμένους και άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020, 14:24

«Ευκαιρία να αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας. Σε δύσκολους καιρούς, αποτιμάται η ανθρώπινη δύναμη και αναδεικνύεται η συνοχή της κοινωνίας». Με αυτή τη διαπίστωση το Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης «ΡΕΘελοντές» καλεί όλους τους πολίτες, φοιτητές, σωματεία και οργανώσεις που υπηρετούν τον εθελοντισμό ή έχουν αναπτύξει ωφέλιμη κοινωνική δράση, να απευθυνθούν στην ΚΕΔΗΡ, (Αρκαδίου 48) στο τηλ. 2831040152 ή μέσω mail στο [email protected] (στη συντονίστρια του Δικτύου κ. Aγγελικη Σερβιλάκη) προκειμένου να καταθέσουν τη διαθεσιμότητα τους και τις ιδέες τους.

Το σκεπτικό του καλέσματος είναι ότι ναι μεν όλοι είναι πιστοί στην προτροπή να «Μένουμε Σπίτι», όμως: «…δεν ξεχνάμε ότι την κρίσιμη τούτη περίοδο κάποιοι συνάνθρωποί μας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αναγκάζονται να εκτεθούν στον κίνδυνο που μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή διότι δεν έχουν κάποιον που να μπορεί να τους παράσχει στοιχειώδεις διευκολύνσεις. Επιπλέον, επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις και τα κρούσματα νοσούντων από κορωνοϊό που, μάλλον αναπόφευκτα, θα σημειωθούν και στη δική μας πόλη, οφείλουμε, να οργανωθούμε και να είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε το έργο των ειδικών, που ήδη εργάζονται πυρετωδώς στον τομέα της πρόληψης και της καθημερινής μας εξυπηρέτησης».

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ρεθύμνης και η κοινωνική του υπηρεσία οργανώνει «Σταθμούς Βοήθειας» με σκοπό την πληροφόρηση και την προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, ο δήμος υπηρετώντας τις οξυμένες κοινωνικές ανάγκες της περιόδου που διάγουμε, συστρατεύεται με τα μέτρα της πολιτείας και για το λόγο αυτό οργανώνει και στελεχώνει τους «Σταθμούς Βοήθειας». Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν και θα συντονίζουν δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις προς τους δημότες και ειδικά προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χρόνιοι πάσχοντες και ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό όσοι πολίτες στο Ρέθυμνο χρειάζονται βοήθεια, θα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα, από τις 8:00 έως τις 14:00, ανάλογα με την περιοχή διαμονής τους και συγκεκριμένα:

  • Για τους κατοίκους Παλιάς Πόλης: “Σταθμός Βοήθειας 1”: Σταθμός του «Βοήθεια στο Σπίτι» – Οδός Βερνάδου 12 (δίπλα στο «Σπίτι Πολιτισμού») τηλ. 28310 51199.
  • Για τους κατοίκους νέας πόλης και δυτικών προαστίων : “Σταθμός Βοήθειας 2”: Κεντρικό ΚΑΠΗ – Οδός Μοάτσου 2 τηλ. 28310 27800.
  • Για τους κατοίκους ανατολικών προαστίων: “Σταθμός Βοήθειας 3”:ΚΑΠΗ Περιβολίων – Μισιρίων- Οδός Εμμ. Παχλά 142, τηλ. 26070.

Σε όλα τα υπόλοιπα ΚΑΠΗ θα υπάρχει διαθέσιμη τηλεφωνική υποστήριξη από τις 8 έως τις 10 το πρωί, καθημερινά.

Τέλος, με δεδομένο ότι εντείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε.Ρεθύμνης συστήνει την πιστή εφαρμογή οδηγιών για όσους ασκούν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών ή εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέσα προσωπικής υγιεινής, τα τρόφιμα προς μεταφορά πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρούς και κατάλληλους περιέκτες μέσα σε θερμομονωτικά κουτιά (για τήρηση > 60οC ή £5οC ). Να ελέγχεται η εσωτερική θερμοκρασία του κουτιού ή/και ο χρόνος παραμονής σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Να μην τοποθετούνται άλλα είδη (εκτός τροφίμων) στα κουτιά. Να γίνεται τακτικός καθαρισμός/απολύμανση των μέσων διανομής (οχημάτων, περιεκτών). Οι διανομείς οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής όπως: Καθημερινή καθαριότητα και περιποίηση του σώματος και του προσώπου, κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο κατά του βήχα ή φτάρνισμα, αντισηψία των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή τζελ, κατάλληλη περιποίηση και κάλυψη σε κοψίματα και εκδορές. Απαραίτητη κρίνεται επίσης η χρήση γαντιών και μάσκας κατά την παράδοση τροφίμων. Τα γάντια οφείλουν να τα αλλάζουν σε κάθε νέα παραγγελία ή κατά το χειρισμό διαφορετικών ειδών τροφίμων και προσοχή στην υγιεινή χεριών με καλό πλύσιμο ολόκληρης της επιφάνειας του χεριού και των δακτύλων με καλό στέγνωμα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει