Σταμάτησε τις έρευνες και επιστρέφει στην ΤουρκίαΠρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, 04:07

Μετά από σχεδόν δύο μήνες παραμονής και ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επιστρέφει στη βάση του στο λιμάνι της Αττάλειας.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που αποτυπώνει την πορεία του πλοίου έως στις 03:48 τα ξημερώματα της Δευτέρας. το ερευνητικό έχει σαφή πορεία προς το λιμάνι.

Πάντως μέχρι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, τελευταία μέρα ισχύος της ΝΑVΤΕΧ αυτή δεν ανανεώθηκε., Το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη.

Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία ΝΑVΤΕΧ θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή. Αναμενόμενη λοιπόν θα είναι η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Κατά μία άλλη ερμηνεία η επιστροφή του πλοίου αποφασίστηκε εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε μία επίδειξη «καλής διαγωγής» από την γείτονα.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και τα συγχαρητήρια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προς τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπτνουλχαμίντ Γκιούλ και ενός εκπροσώπου της τουρκικής προεδρείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και μετριοπαθείς δηλώσεις του ιδίου του Ερντογάν που προφανώς κατανοεί ότι έχει «παρατραβήξει το σκοινί.»

Να σημειωθεί ότι την ώρα που το Oruc Reis έπλεε στη περιοχή που φαίνεται στον χάρτη, νότια της Καρπάθου γινόταν συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου .


Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών μονάδων των δύο χωρών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

zougla newsroom

Διαβάστε επίσης: To Oruc Reis δεν ανανέωσε τη Navtex – Βάζει πλώρη για Τουρκία;


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, 04:19Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει