Στην αποκατάσταση Ιερού Ναού Άγιου Νικόλαου Καναλιών Μαγνησίας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τις εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Άγιου Νικόλαου Καναλιών Μαγνησίας, επισκοπήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, με συνολικό προϋπολογισμού 592.000 €, (με ΦΠΑ) και εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς από την Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, δικαιούχο και φορέα υλοποίησης του έργου.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωριμάσαμε και υλοποιούμε έργα ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας για τη Θεσσαλία. Ως αιρετή Περιφέρεια θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επεμβάσεις που εκτελούνται στον ναό, θα απομακρύνουν άμεσους κινδύνους και θα επιτρέψουν να λειτουργήσει το μνημείο και πάλι με ασφάλεια. Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος, με ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και παράλληλα να αναβαθμιστεί πολιτιστικά η ευρύτερη περιοχή της Κάρλας».

Αντικείμενο του έργου είναι η διάσωση και ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μαγνησίας, του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων. Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος στην ανατολική όχθη της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κάρλας και σε μικρή απόσταση νότια του χωριού Κανάλια της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας Μαγνησίας. Είναι κηρυγμένος ως διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 699/26-5-1976) και χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στον 13ο αι. Δέχτηκε επισκευές κατά τον 17ο αι. και το δεύτερο μισό του 18ου αι., ενώ κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα ερειπώθηκε, πιθανότατα εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει τις εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού (λήψη μέτρων για την προστασία των τοιχογραφιών, διατήρηση και στερέωση των αυθεντικών αρμολογημάτων και συμπλήρωση όσων είναι κατεστραμμένα, ανάταξη του βόρειου τοίχου με τη χρήση ειδικής μεταλλικής και ξύλινης κατασκευής, κατασκευή διαζώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα στην στέψη των τοίχων, τοποθέτηση βλήτρων, δοκοθηκών από αναξείδωτο χάλυβα, εγκάρσιου τένοντα από ανοξείδωτο χάλυβα, ελκυστήρων, κατασκευή ξύλινης στέγης, αποκατάσταση γείσου κόγχης και στερέωση θοδομομίας ιερού, συντήρηση και αποκατάσταση κεραμοπλαστικού διακόσμου ανοιγμάτων, διαμόρφωση ξύλινου γείσου, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, ανασύσταση Αγίας Τράπεζας, κατασκευή νέου τέμπλου, συντήρηση λειψάνων μεταγενέστερου εξωνάρθηκα), διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ναού με πλακόστρωση και κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Παρόντες στο έργο ήταν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, οι αντιδήμαρχοι Δ. Παλικάρης και Ε. Παρσάς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καναλίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει