Στην Αυστρία τηρείται πλήρως η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, 20:00

Συνολικά 5.791 έλεγχοι διενεργήθηκαν στη Βιέννη, μέσα στους τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου στην Αυστρία για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, την 1η Νοεμβρίου 2019 – και μόνον σε 98 περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Αυτές οι 98 περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης στην αυστριακή πρωτεύουσα, οι οποίες ανέρχονται σε 7.700, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αγορανομίας Βιέννης, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση τηρείται σχεδόν πλήρως. 

Στο γειτονικό ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης ανέρχεται σε 7.200, κατά τους αντίστοιχους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου έως τέλη Ιανουαρίου, υπεβλήθησαν 64 μηνύσεις.

Όπως αναφέρεται από την Κινητή Ομάδα Ελέγχου, στο άλλο άκρο της χώρας, και συγκεκριμένα στην πόλη Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, με πολλούς φοιτητές και έντονη νυχτερινή ζωή, υπήρξαν μόλις 14 μηνύσεις για παραβάσεις μέσα στο τρίμηνο ισχύος του νόμου.

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες εστίασης στην Βιέννη, με τα εστιατόρια να φέρεται πως δεν έχουν προβλήματα, αλλά παράπονα να διατυπώνονται από μικρά καφέ και καταστήματα εστίασης στα προάστια, ενώ ο τζίρος σε μεγάλες ντισκοτέκ και μπαρ στην αυστριακή πρωτεύουσα, φαίνεται να έχει μειωθεί μέχρι και 20-30%.

Ο ομοσπονδιακός νόμος για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στις 2 Ιουλίου τέσσερα από τα πέντε κόμματα της προηγούμενης Βουλής, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τέθηκε οριστικά και αμετάκλητα σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου προς την 1η Νοεμβρίου.

Η Αυστρία ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσε το κάπνισμα στους χώρους εστίασης. Η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία είχε εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο καπνού το 1764, το οποίο «έσπασε» πλήρως, μόλις το 2001, όταν η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε την έως τότε κρατική επιχείρηση καπνού, την Austria Tabak.

Με την ευκαιρία της έναρξης της ισχύος της απαγόρευσης την 1η Νοεμβρίου, πολλά μπαρ της Βιέννης είχαν οργανώσει «βραδιές του τελευταίου τσιγάρου», μερικά μάλιστα προσέφεραν δωρεάν στους πελάτες, όσα τσιγάρα ήθελαν να καπνίσουν. 

Την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου (η τήρηση του οποίου ελέγχεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και σε περίπτωση παράβασής του επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα και κυρώσεις) προέβλεπε σχετική απόφαση της 16ης Οκτωβρίου 2019 του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία απορριπτόταν η προσφυγή που είχαν καταθέσει νωρίτερα εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «νυκτερινής γαστρονομίας», ζητώντας την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο.

Στην προσφυγή τους, ανέφεραν μεταξύ άλλων ως επιχείρημα, ότι οι επιχειρήσεις τους (μπαρ, ντίσκο) λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά τις νυκτερινές ώρες και οι επισκέπτες τους έχουν διαφορετικό προφίλ εκείνων της υπόλοιπης εστίασης.

Τονίζοντας πως πολυάριθμες διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει τα θετικά αποτελέσματα των απαγορεύσεων του καπνίσματος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με ανακοίνωσή της χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 14.000 άνθρωποι, ενώ σε 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του «παθητικού καπνίσματος».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Αυστρία, το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αρχίζουν το κάπνισμα από την ηλικία των 15 ετών, ανέρχεται σε 30%, με το αντίστοιχο αυτό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Η υπερψήφιση τον περασμένο Ιούλιο, του νόμου για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, είχε καταστεί δυνατή με την υπαναχώρηση του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο θέμα της απελευθέρωσης του καπνίσματος στην εστίαση. Την απελευθέρωση υποστήριζε το Λαϊκό Κόμμα με εμμονή, έως την διάλυση – στα τέλη του περασμένου Μαΐου – του κυβερνητικού του συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το όποιο ήταν και το μόνο από τα πέντε κόμματα της Βουλής που καταψήφισε τον νόμο τον περασμένο Ιούλιο.

Κρίνοντας προφανώς, πως εν όψει του προεκλογικού αγώνα για τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, δεν θα ήταν προς το συμφέρον του η εμμονή του κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση (μία υπόθεση που συνταράσσει επί χρόνια την κοινωνία στην Αυστρία) το Λαϊκό Κόμμα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου την υποστήριξή του στην προστασία των μη καπνιστών, παραιτούμενο της έως τότε αντίθεσής του στην απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει