Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν 29 μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 03:03

Δικαστήριο του Σουδάν καταδίκασε σε θάνατο διά απαγχονισμού 29 μέλη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, που κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός δασκάλου ο οποίος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του συλληφθέντος ο οποίος είχε οδηγηθεί στην έδρα στη υπηρεσίας, ανακοίνωσε ο δικαστής Σαντόκ Αμπντελραχμάν.

Το θύμα, ο Άχμεντ αλ Χέιρ Αουάντ, είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου σε ένα χωριό της επαρχίας Κασάλα, στο ανατολικό Σουδάν.

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2018, εκατοντάδες Σουδανοί άρχισαν να διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της χώρας, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι κινητοποιήσεις αυτές μετατράπηκαν σε εξέγερση που οδήγησε, στις 11 Απριλίου, στην καθαίρεση του προέδρου Μπασίρ, που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 177 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις αυτές. Μια επιτροπή γιατρών που πρόσκειται στους διαδηλωτές εκτιμά ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 250.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια νίκη για τη δικαιοσύνη, νίκη για όλους τους Σουδανούς και νίκη για την επανάσταση», είπε στους δημοσιογράφους ο αδελφός του δασκάλου, Σάαντ αλ Χέιρ.

Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης ενώ τέσσερις αθωώθηκαν.

Έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος, που κρατούσε σημαίες του Σουδάν και φωτογραφίες του Χέιρ και ξέσπασε σε ζητωκραυγές όταν ανακοινώθηκε η ποινή.

Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 03:03

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει