Στην παράταση το θρίλερ για την «απολογία» στους δανειστές

Δίχως αποτέλεσμα και με την εκκρεμότητα της επιστολής Τσακαλώτου να παραμένει – πιθανότατα και σήμερα να μην αποσταλεί – στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την εκτίμησή τους πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία πάγωσαν μετά τις αντιδράσεις του Βερολίνου στις εξαγγελίες Τσίπρα, θα ενεργοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2017, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν με τις σχετικές διαρροές από την πλευρά των θεσμών.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου σπεύδουν να διαψεύσουν τυχόν σύνδεση των μέτρων με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, σενάριο το οποίο κυοφορήθηκε μετά τις ενστάσεις Σόιμπλε (και ΔΝΤ) για την εφάπαξ 13η σύνταξη και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Στο οικονομικό επιτελείο τελούν σε στάση αναμονής για τη… λίστα ερωτημάτων που τίθενται από τον ESM, προκειμένου όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος «να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο» αναφέρουν οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες.

Όπως διευκρίνιζαν, δεν έχει νόημα να στείλουμε επιστολή και να μας πουν οι θεσμοί ότι «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ.

Όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

Την ίδια ώρα πάντως, με το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για την αξιολόγηση, όπως φρόντισαν αμφότεροι να επαναλάβουν το βράδυ της Τετάρτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τους κοινοβουλευτικούς ρεπόρτερ παρέθεσε ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα στο οποίο πορεύεται πλέον η κυβέρνηση: Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το Μάρτιο.

Τις ανησυχίες των θεσμών επί των παροχών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχει ζητήσει εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, δεν αναμένεται να αποσταλεί κάποια επιστολή από τον κ. Τσακαλώτο δεδομένου ότι αναμένεται πρώτα το σχετικό έγγραφο από τους θεσμούς.

Παράλληλα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν αποσυνδεθεί από τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά για να ενεργοποιηθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει στις ανησυχίες των θεσμών σχετικά με τις εν λόγω παροχές.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως οι παροχές είναι εφάπαξ και από εδώ και πέρα το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει, σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Εντύπωση προκάλεσε η αιχμηρή αναφορά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίον δεν κατονόμασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και κρίσης ασφαλείας στην Ευρώπη, σημείωσε πως θέμα των εκλογών είναι το ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών μετά τις κάλπες, ενώ για μία ακόμη φορά έστειλε μήνυμα σταθερότητας της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «οι εκλογές δεν είναι χόμπι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει