Στην ταινία «Index» του Νικόλα Κολοβού ο Χρυσός ΔιόνυσοςΣτην ταινία «Index» του Νικόλα Κολοβού, ένα 12λεπτο μονοπλάνο με φόντο το προσφυγικό δράμα, απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού απένειμε στον Νικόλα Κολοβό, Έλληνα από τη Σουηδία και παλιό γνώριμο της διοργάνωσης, το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ «για τη δεξιοτεχνική χορογραφία της κάμερας και την εκπληκτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας, που αναδεικνύει ένα οικουμενικό θέμα, με αφετηρία την απελπισμένη ενέργεια ενός παιδιού». Το 2015 ο Νικόλας Κολοβός είχε τιμηθεί και πάλι με τον Χρυσό Διόνυσο για την ταινία του «Σύκο».

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Βασίλη Κεκάτο για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», που πριν λίγους μήνες είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. «Χαίρομαι που κάναμε την πανελλήνια πρεμιέρα μας στη Δράμα», είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Βασίλης Κεκάτος. «Πριν πέντε χρόνια πρωτοήρθα εδώ με τον “Ανάδρομο”. Ήμουν γεμάτος προσδοκία, όμως τότε δεν άκουσα ποτέ το όνομά μου στα βραβεία. Σήμερα, αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλα τα παιδιά που δεν άκουσαν το όνομά τους απόψε, γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα».

Η κριτική επιτροπή βράβευσε και τους δύο πρωταγωνιστές του Βασίλη Κεκάτου: τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου (τιμητική διάκριση ανδρικής ερμηνείας) και τον Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη, ο οποίος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την εύφημο μνεία του, αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου.

Την τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Σίσσυ Τουμάση για το «Βάρος της Θάλασσας», που τιμήθηκε επίσης με την διάκριση φωτογραφίας για την δουλειά του Γιώργου Φρέντζου. Το βραβείο σεναρίου απέσπασε το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Όπως είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, όλες οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνες.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Brotherhood» («Αδελφοσύνη») της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Καναδάς, Κατάρ, Σουηδία), με θέμα την επιστροφή στο σπίτι ενός νεαρού άντρα ο οποίος πολέμησε στο πλευρό φανατικών Ισλαμιστών. Η διεθνής κριτική επιτροπή τίμησε και μια κυπριακή ταινία, την «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη, με το νέο βραβείο «#ThisisEU -Ευρωπαϊκές αξίες» από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην Ευρώπη που λαμβάνει αυτήν την διάκριση.

Για πρώτη φορά στη Δράμα και το Φεστιβάλ της βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος, όπως είπε, πρόλαβε να δει κάποιες ταινίες. «Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές και ελπιδοφόρες. Το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους προμηνύεται ευοίωνο. Το φορμά αυτό αξιοποιείται πλέον από μεγάλα στούντιο, σε νέες πλατφόρμες και η συμπύκνωση της ταινίας μικρού μήκους ταιριάζει σε αυτήν τη γενιά. Ήρθε η στιγμή το Φεστιβάλ Δράμας να αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο του και να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο, κάνοντας το επόμενο βήμα. Το ΥΠΠΟΑ θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο του σχεδιασμού μιας ευρύτερης στρατηγικής που πρέπει να χαραχθεί στην Ελλάδα για τον κινηματογράφο. Διότι με λίγες εξαιρέσεις, ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έχει τους θεσμούς που του αξίζουν» ανέφερε.

Ακόμη, μίλησε για επερχόμενες αλλαγές ουσίας και όχι μόνο αλλαγές προσώπων, για ανάπτυξη ακροατηρίου για το σινεμά αλλά και ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους ανθρώπους του σινεμά, για μια συνολική επανατοποθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, εντός και εκτός συνόρων.

Αναφερόμενος στην ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, υπογράμμισε πως «ο νέος αυτός ρόλος σημαίνει πως η πολιτεία κοιτάζει με βαρύτητα αυτό το κομμάτι, το οποίο μέχρι σήμερα επισκίαζε η βαριά κληρονομιά της χώρας». Πολύ σύντομα «θα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε αυτή τη νέα στρατηγική, πέρα και πάνω από πρόσωπα, και το Φεστιβάλ Δράμας έχει να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το νέο πλαίσιο».

Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος είπε, πως παρά την προσωπική περιπέτεια υγείας του, το φεστιβάλ διεκπεραιώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, την επιτροπή και τους σκηνοθέτες κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο για την προσφορά του, υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητικά μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα της Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα».

Ακολουθεί ο αναλυτικός κατάλογος των βραβείων:

42ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Χρυσός Διόνυσος: Index του Νικόλα Κολοβού

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Βασίλης Κεκάτος για την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς»

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Ελληνες του Κόσμου»: «Υπνοβατώντας» της Μελίσσα Αναστάση

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Κωστής Θεοδοσόπουλος για το «Ρουζ»

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την Καλύτερη Γυναίκα Σκηνοθέτη: Αρτεμις Αναστασιάδου για το «I Am Mackenzie»

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη

Βραβείο Animation: «Βίαιη Εξίσωση» του Αντώνη Ντούσια

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Κλεονίκη» της Αννας Αντωνοπούλου

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος για την ταινία «Το Βάρος της Θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Κωστής Θεοδοσόπουλος για το «Ρουζ»

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Σίσσυ Τουμάση για την ταινία «Το Βάρος της Θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νικολάκης Ζεγκίνογλου για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Λίβια Νερουτσοπούλου για την ταινία «Κάρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Γιαννακάκης και Δημήτρης Γιαννούλης για το «Chopper» του Γιώργου Καψανάκη

Τιμητική Διάκριση Hχου: Γιάννης Αντύπας για το «Pathologies of Everyday Life» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ηχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος για το «Sable Noir» του Θανάση Τρουμπούκη

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Χρήστος Συμεωνίδης για το «Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς» του Ιάκωβου Παναγόπουλου

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Βαγγέλης Καμπέρης για το «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη

Τιμητική Διάκριση Ειδικών Εφέ: «W» του Στέλιου Κουπετώρη

Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου

Εύφημος Μνεία: Στον «Μάγκα» του Αλέξανδρου Κακανιάρη

Εύφημος Μνεία: Στην ερμηνεία του Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Grand Prix 2019 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Αδελφοσύνη» της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Κατάρ, Καναδάς, Σουηδία)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Η Λίμνη της Ευτυχίας» του Αλιαξέι Παλούγιαν (Λευκορωσία, Γερμανία, Ισπανία)

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Αρσιβαρίστας» του Ντμίτρο Σουκολίτκι-Σομπνούκ (Ουκρανία, Πολωνία)

Βραβείο #ThisisΕU- Ευρωπαϊκές Αξίες: «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη (Κύπρος)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Nellie» της Γκάια Μοντερνόρφερ (Σλοβενία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Story» της Γιολάντα Μπανκόφσκα (Πολωνία)

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: Συμμορίες του Σαλβαδόρ Κάλβο (Ισπανία)

Εύφημος Μνεία: «Υπόσχεση» της Σόφι Λίνενμπάουμ (Γερμανία)

Drama Pitching Lab 2019

Βραβείο Finos Film (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ): Broken Key

Βραβείο ΕΚΚ (χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ): The Valdomero

Βραβείο Authorwave (υπηρεσίες post-production): The Wild Child

Ανεξάρτητα Βραβεία

Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Αδελφοσύνη» της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Κατάρ, Καναδάς, Σουηδία)

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Ελληνα κινηματογραφιστή: Φίλη Ολσέφσκι για το «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ενωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «W» του Στέλιου Κουπετώρη

Βραβείο Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας): «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού

Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Υπόσχεση» της Σόφι Λίνενμπάουμ (Γερμανία)

Κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: | Από 2000 ευρώ για την επόμενη ταινία τους κερδίζουν οι ταινίες: «Στο Δωμάτιο» της Γεωργία Σωτήρχου, «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού, «Ο Καραγκιόζης» του Μιχάλη Γιγιντή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει