Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η Κροατία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 14:21

Η Κροατία έχει πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 5 Ιανουαρίου 2020. Οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα ήρθαν σε τηλεοπτική «διαμάχη» που μεταδόθηκε απευθείας από την κροατική τηλεόραση.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα αντιμετωπίσει την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς, στον β’ γύρο. Ο 53χρονος Μιλάνοβιτς κέρδισε το 29,58% των ψήφων. Η Κιτάροβιτς, 51 ετών, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της, το 1991, συγκέντρωσε το 26,76%.

Η απερχόμενη πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, περιέγραψε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Ζόραν Μιλάνοβιτς ως αναποτελεσματική, σημειώνοντας πως οδήγησε τη χώρα σε οικονομικά αδιέξοδα. Ο κ. Μιλάνοβιτς απάντησε ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που κατάφερε να βγάλει την Κροατία από τον κύκλο της ύφεσης και να της δώσει αναπτυξιακή προοπτική.

Η υποψήφια του HDZ κατηγόρησε τον κ. Μιλάνοβιτς ότι διαστρεβλώνει τη δήλωσή της περί της «αληθινής Κροατίας» και εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει αυτή της η τοποθέτηση. Όπως είπε η κα Κιτάροβιτς, «η αληθινή Κροατία είναι η Κροατία που όλοι αγαπάμε και που θέλουμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να ευημερούμε, αντί να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές. Αυτή δεν είναι η Κροατία των διαχωρισμών, αλλά η Κροατία της ενότητας».

Η διευκρινιστική δήλωση της κας Κιτάροβιτς οδήγησε τον κ. Μιλάνοβιτς να απαντήσει ότι η απερχόμενη πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια ήταν αυτή που προκάλεσε διχασμό στη χώρα από το 2014, εκμεταλλευόμενη πολιτικά τις διαμαρτυρίες βετεράνων πολέμου κατά της κυβέρνησής του που διήρκεσαν για διάστημα άνω του ενός έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 14:29

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει