Στη Βουλή από το ΚΚΕ η καταδίκη Καρυδάκη – Τσαλούχα για τις απεργίες στο Δήμο Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση των βουλευτών Στεργίου και Λαμπρούλη προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Θέμα: Απόφαση – πρόκληση για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου

Το Μονομελές Πρωτοδικείου Βόλου στις 7 Δεκεμβρίου 2016 καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή τους συνδικαλιστές Εύη Καρυδάκη και Θ. Τσαλούχα, μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, για τη δράση τους στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 26 Νοεμβρίου 2012.

Η συγκεκριμένη απόφαση, εντάσσεται καθαρά στην αντιδραστική λογική και επιδίωξη της ωμής απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, του απροκάλυπτου περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ποινικοποίησης των αγώνων τους. Ενδεικτικό του προσανατολισμού του δικαστηρίου ήταν η «προσωπική» τοποθέτηση της πρόεδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, που διατύπωσε τη θέση, ότι γενικά θα έπρεπε να απαγορεύεται να απεργούν οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στους Δήμους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αντικειμενικά εκφράζει την κατεύθυνση της μεγαλοεργοδοσίας, της ΕΕ, για προώθηση αντιδραστικών αλλαγών στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Οι Ενώσεις των εργοδοτών έχουν καθαρά κι επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις τους για τον περιορισμό ως και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Να μπουν νέα εμπόδια στην οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων, να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, ώστε να μπορούν να περνούν με μεγαλύτερη ευκολία τα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Αποθρασύνονται από το πλέγμα των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
· Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι προσπάθειες περιορισμού κι απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς από τους μηχανισμούς τρομοκρατίας της εργοδοσίας;
· Τι θέση παίρνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο απέναντι στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, που στόχο έχει, καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων, την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών;

Οι βουλευτές

Κώστας Στεργίου
Γιώργος Λαμπρούλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει