Στη Βουλή η δικογραφία για τις φαρμακευτικές λόγω εμπλοκής τριών πολιτικών προσώπωνΣτη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριων την περιοδο 2006 έως 2010.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σύμφωνα με πληροφορίες, «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών πρόσωπων με αποτέλεσμα να διαβιβάσει τη δικογραφία, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τρία πρόσωπα, και συγκεκριμένα ο ένας έχει προγενέστερη εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, ενώ οι άλλοι δύο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η υπόθεση που αφορά στην επιστροφη (rebate) φαρμακευτικών εταιριων, ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας πριν από λίγες ημέρες, την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Ε. Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμόδιοτητας Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

«Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007.

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, αναλύοντάς τα ως εξής:

-Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.

-Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.

-Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

-Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 13:36

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει