«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες»


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:55

Ιδιοκτήτης της Μεσογείου δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, λίγα 24ωρα πριν συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η Τουρκία είναι μία μεσογειακή χώρα. Δεν είναι μουσαφίρης. Είναι νοικοκύρης, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Κάθε κίνηση που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε αλλαγή επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο για να προσθέσει:

«Ως έθνος που κληρονόμησε τον οθωμανικό πολιτισμό επιθυμούμε την επαναφορά του κλίματος ηρεμίας σε αυτή τη γεωγραφία. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλο, αλλά γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο θα βρεθούν όλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε,  μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε εκ νέου.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι  «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μίλησε για θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στις συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει