Στη ρύθμιση και οι οφειλές του 2018

Τα χρέη που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν εντός του 2018, θα μπορούν να ρυθμίσουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, μετά την παράταση ισχύος κατά ένα έτος του ν.4469/2017, δηλαδή έως τις 31/12/2019 και τις βελτιώσεις που επήλθαν στο πλαίσιο, σύντομα, αναμένεται και νέα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία, στις προς ρύθμιση οφειλές θα εντάσσονται και αυτές που προέκυψαν το 2018.

Το θέμα θα συζητηθεί και με τους Θεσμούς κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν τη πρωτοβουλία, είναι ειλημμένη. Συνεπώς, μετά την ψήφισή της, όσες επιχειρήσεις κάνουν αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό, θα μπορούν να εντάξουν και τις οφειλές του 2018 αντί του 2017 που ισχύει σήμερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση, στην περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν και οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την επανυποβάλλουν. Δηλαδή θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ψηφίστηκε η ανάλογη ρύθμιση με την οποία προβλεπόταν ότι μέσω του νόμου μπορούσαν πλέον να ρυθμίζονται οφειλές και του 2017, αντί του 2016 όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου η πρωτοβουλία για την υπαγωγή στο εξωδικαστικό μηχανισμό και των χρεών του 2018 είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά και αναγκαία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν οριστικά το σύνολο των χρεών τους.

Όπως αναφέρουν ίδια στελέχη, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποθέσεων που θα διευθετούνται, καθώς πλέον στην αυτοματοποιημένη – fast track – διαδικασία θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές έως 300.000 ευρώ, αντί των 50.000 ευρώ που ίσχυε. Αυτό σημαίνει, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων που εμπίπτουν στον εξωδικαστικό θα μπορεί να διευθετηθεί με την αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Τα στατιστικά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από ενάρξεως εφαρμογής του νόμου τον Αύγουστο του 2017 έως το τέλος του 2018, ξεκίνησαν τη διαδικασία κατάθεσης και συμπλήρωσης 59.061 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Στο διάστημα αυτό, έχουν υποβληθεί 6.033 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.260 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 1 στους 4,8 που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη), έχουν ως ακολούθως:

Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (73 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.293 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 145 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προμηθευτές.

Ελεύθεροι επαγγελματίες (47 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.428 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 983 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αγρότες (26 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 312 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ, τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 132 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει