Στη Σερβία θα ασκηθούν πιέσεις για να αναγνωρίσει το Κόσοβο, δήλωσε ο Αλ. Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία εισέρχεται σε μία «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο» όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου και ότι ως μοναδική προοπτική που προσφέρεται στη χώρα είναι να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας χθες βράδυ στη συνεδρίαση, σε διευρυμένη σύνθεση, της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ηγείται, εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι πιέσεις κατά της Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση η οτιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία», εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες, του ζητούν να κάνει κάποια υποχώρηση η Σερβία για να προκαλέσει την ευμένεια της Πρίστινας, ώστε να καταργήσει του δασμούς που επέβαλε, της τάξης του 100%, για τα σερβικά εμπορεύματα.

«Όταν, πριν λίγο καιρό, έλεγα ότι έχουμε την ευκαιρία για συμβιβασμό, κάποιοι με αποκαλούσαν προδότη. Ίσως τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου. Σήμερα, κανένας πλέον δεν μας προσφέρει τον συμβιβασμό», επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση για το Κόσοβο, που συγκάλεσαν Γερμανία και Γαλλία και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, στο Βερολίνο, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. «Το μόνο που περιμένω είναι να ζητηθεί νέος διάλογος, με άλλη μορφή, όπου σκοπός θα είναι να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου και οι Σέρβοι να μην λάβουν τίποτα. Θα μας ζητήσουν να μπούμε στον διάλογο με τους Αλβανούς χωρίς η Πρίστινα να καταργήσει τους δασμούς», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σερβίας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ενδώσει και δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε διάλογο πριν από την άρση των δασμών, όσο ασφυκτικές κι αν είναι οι πιέσεις που θα τού ασκηθούν στο Βερολίνο.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει