Στις 10 Νοεμβρίου οι προεδρικές εκλογές -Μοναδικός υποψήφιος ο Κλ. ΓιοχάνιςΟ πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας αναζητά ακόμη έναν υποψήφιο για να διεκδικήσει το αξίωμα απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, τον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις.

Ο 60χρονος Γιοχάνις, που προέρχεται από τη γερμανική μειονότητα, εξελέγη πρόεδρος το 2014 και χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης μεταξύ των Ρουμάνων. Από το περασμένο καλοκαίρι έχει ανακοινώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για άλλη μια πενταετή θητεία στην προεδρία.

Μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ρουμανίας μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 υπέστησαν δύο ήττες στα τέλη Μαΐου: αφενός έχασαν τις ευρωεκλογές και αφετέρου είδαν τον ηγέτη τους, τον Λίβιου Ντραγκνέα, να οδηγείται στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς.

Η Νταντσίλα, που ανέλαβε τον περασμένο μήνα τα ηνία του PSD, αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εκτιμώντας ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει το κόμμα σε μια νίκη απέναντι στον Γιοχάνις.

Το PSD αναμένεται ότι θα επιλέξει τον υποψήφιό του μεταξύ τεσσάρων, στο συνέδριό του στις αρχές Αυγούστου. Ως μεγάλο φαβορί προβάλλει μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Εουτζέν Τεοντορόβιτσι.

Ο νεότευκτος κεντροδεξιός συνασπισμός USR-Plus, που έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές αποσπώντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το PSD, πίσω από τους Φιλελεύθερους του Γιοχάνις, θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο εντός του τρέχοντος μηνός.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών –εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο– ορίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 16:54

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει