Στις 8 Σεπτεμβρίου θα αποκατασταθεί η διεξαγωγή μοριακών τεστ για τον κορωνοϊό


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 18:42

Έπειτα από το μπλοκάρισμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας όσον αφορά τη δυνατότητά του για διεξαγωγή μοριακών ελέγχων για τον Covid-19, ο υφυπουργός Υγείας προέβη σε δήλωση σχετικά με το ζήτημα, αναφέροντας πως η μαζική επιστροφή των αδειούχων εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες προκάλεσε αυξημένες ανάγκες για τεστ κορωνοϊού και έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ κορωνοϊού στο ΕΚΕΑ θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε τα δείγματα θα αποστέλλονται σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια. 

Η σχετική δήλωση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. 

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 18:50

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει