Στον πάγο από σήμερα η βρετανική ΒουλήΜετά την έκτη ήττα μέσα σε μία εβδομάδα για την βρετανική κυβέρνηση, ισχύει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η περίοδος αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες. Σε πολιτικό χάος η Μ. Βρετανία.

Με την ψηφοφορία που περατώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας απερρίφθη για δεύτερη φορά η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών την 15η Οκτωβρίου. Οργίλος ο Μπόρις Τζόνσον απεκάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν «δειλό» κρυπτόμενο πίσω από το κοινοβούλιο επειδή φοβάται τις εκλογές.

Απτόητος από τις κατηγορίες και τις φωνές αποδοκιμασίας των κυβερνητικών βουλευτών, ο ηγέτης των Εργατικών επανέλαβε ότι θα δεχθεί πρόωρες εκλογές μόνο μετά την 31η Οκτωβρίου και  την εξασφάλιση νέας τρίμηνης παράτασης έως την 31η Ιανουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα δρομολογηθεί η νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Εκρηκτική ατμόσφαιρα με παραίτηση του Τζον Μπέρκοου

Η εκρηκτική ατμόσφαιρα στο βρετανικό κοινοβούλιο έφτασε στο απόγειό της με την ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου της, Τζον Μπέρκοου, μετά την 31η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρόνος της παραίτησης, όσο διαρκούν οι παρούσες ισορροπίες στη Βουλή, είναι καλά επιλεγμένος από τον κ. Μπέρκοου, ούτως ώστε να εκλεγεί φιλοευρωπαίος διάδοχός του.

Εν τω μεταξύ το επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ αναζητά μανιωδώς διεξόδους παράκαμψης του νόμου που απαγορεύει τη μη συμφωνία, παρά την προειδοποίηση νομικών και δικαστών ότι η παραβίαση του νόμου συνιστά ποινική πράξη και τιμωρείται με φυλάκιση. Κυβερνητικοί βουλευτές ανησυχούν για τον απόηχο στους πολίτες  των ακραίων ενεργειών του αρχι-συμβούλου του Πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς. Οι φωνές υπέρ της παραίτησης ολοένα και αυξάνονται και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στην περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πάντως στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Ιρλανδό ομολογό του Λίο Βαράντκαρ, ο Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε να κρατήσει την Βόρεια Ιρλανδία στην Τελωνιακή Ένωση για γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, πρόταση που ναι μεν θεωρήθηκε ως μη ολοκληρωμένη από τις Βρυξέλλες, εντούτοις δείχνει πως υπάρχει έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο πρόβλημα του backstop, της ασφάλειας δηλαδή των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Πηγή: Deutsche Welle

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 14:11

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει