Στο Κατάρ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 09:12

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι θα μεταβεί στο Κατάρ για μια συνάντηση με αξιωματούχους της χώρας, όμως δεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους των Ταλιμπάν αν και συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα, έγινε γνωστό σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν άρχισαν τον Σεπτέμβριο και έχουν στόχο τη μείωση της βίας και ενδεχομένως μια νέα συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας.

Ωστόσο η βία στο Αφγανιστάν δεν έχει μειωθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες στην εμπόλεμη χώρα έχουν σκοτωθεί δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν σε σφοδρές συγκρούσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άμαχοι.

Ο Γάνι και η ομάδα του θα επισκεφθούν πρώτα το Κουβέιτ, όπου θα παραστούν στην κηδεία του εμίρη της χώρας Σέιχ Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σάμπαχ, προτού μεταβούν στο Κατάρ σήμερα, δήλωσε στενός σύμβουλος του Αφγανού προέδρου.

“Έχουν προγραμματιστεί αρκετές συναντήσεις προκειμένου να συζητηθούν οι προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεων Αφγανιστάν και Κατάρ και η διμερής συνεργασία σε διάφορους τομείς”, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχους, διευκρινίζοντας ότι ο Γάνι θα συναντηθεί και με τους Αφγανούς εκπροσώπους που συμμετέχουν στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

‘Όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο Γάνι δεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους των Ταλιμπάν, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί μείωση της βίας και εξακολουθούν να σκοτώνουν αθώους αμάχους”, τόνισε ανώτερος Δυτικός διπλωμάτης που παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες συνομιλίες.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες διεξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψαν οι Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο με τις ΗΠΑ, η οποία άνοιξε το δρόμο για την απόσυρση από το Αφγανιστάν των αμερικανικών δυνάμεων,

Προς το παρόν όμως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, με τις δύο πλευρές να αναλώνονται σε διαφωνίες για διαδικαστικά ζητήματα, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 09:16

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει