Στο κόκκινο η ένταση στα Στενά του Ορμούζ

Σε συναγερμό βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου, το αμερικανικό και βρετανικό ναυαρχείο καθώς και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο supertankers με σημαίες νήσων Μάρσαλ και Παναμά που έπλεαν έμφορτα ανοιχτά του Ομάν και των Πακιστανικών ακτών.

Και στα δύο τάνκερ εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Μετά την εκπομπή σήματος «S.O.S» από τους καπετάνιους των δυο σκαφών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκκένωση των πληρωμάτων, τα οποία είναι ασφαλή.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε από νωρίς το πρωί προειδοποίηση ως προς τον ασφαλή πλου των σκαφών στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ. Με καθυστέρηση η αμερικανική διοίκηση του Πέμπτου Στόλου που εδρεύει στον ναύσταθμο του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε το συμβάν αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες και σχόλια.    

Προηγουμένως, ισραηλινές εφημερίδες και ιστοσελίδες καθώς και τα ΜΜΕ του Ιράν είχαν διακινήσει με πρωτοσέλιδες αναρτήσεις όλες τις πληροφορίες που αφορούσαν τα δύο supertankers.

Όσον αναφορά τα δύο σκάφη: Το ένα φόρτωσε πετρέλαιο στο Άμπου Ντάμπι και κατευθυνόταν στην Ταϊβάν, πρόκειται για το «Front Altair» με σημαία νησιών Μάρσαλ και ανήκει στη Νορβηγική εταιρεία «Front line». Το δεύτερο με σημαία Παναμά, το «Kokuka Courageous», το οποίο φόρτωσε πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και είχε ως τελικό προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή στη περιοχή του Περσικού Κόλπου, ούτε από το βρετανικό ναυαρχείο ούτε όμως από την αμερικανική ναυτική είδηση του Πέμπτου Στόλου στο ΜπαχρέινΤο πρακτορείο Reuters αργά το πρωί της Πέμπτης, επικαλούμενο την ναυτιλιακή εφημερίδα «Tradewinds» μετέδωσε την είδηση πως αξιωματούχος της Νορβηγικής εταιρείας «Front Line» δήλωσε πως το τάνκερ Front Altair, επλήγη από τορπίλη.

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή στη περιοχή του Περσικού Κόλπου, ούτε από το βρετανικό ναυαρχείο ούτε όμως από την αμερικανική ναυτική είδηση του Πέμπτου Στόλου στο Μπαχρέιν.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ τα οποία από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετέδωσαν το συμβάν με τα δύο τάνκερ, διατηρούν επιφυλάξεις και δεν αναφέρθηκαν στα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές στα δύο supertankers.

Εικόνα από το φλεγόμενο τάνκερ

Η διαδρομή του «Front Altair» από τον Περσικό Κόλπο προς την Ταϊβάν

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο αυτό συμβάν στον Περσικό Κόλπο έρχεται πολύ λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια έξω από το λιμάνι της  Fujairah στα στενά του Ομάν. Τότε ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καθώς και η Σαουδική Αραβία είχαν καταγγείλει πως οι επιθέσεις αυτές προήλθαν είτε από το Ιράν είτε από δυνάμεις που συνεργάζονται με το Ιράν.  

Αυτές οι επιθέσεις στα τέσσερα δεξαμενόπλοια συνέπεσαν χρονικά με τη θεαματική ενίσχυση της δύναμης του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου στην Αραβική Θάλασσα και τον Περσικό καθώς και με την αποστολή μοίρας των υπερβομβαρδιστικών Β-52 που έκτοτε βρίσκονται σε αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο αυτών των εξελίξεων είχε διαταχθεί η εκκένωση του μη απαραίτητου προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και τα αμερικανικά προξενεία σε όλο το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου και του προξενείου στην πόλη Ερμπίλ στις περιοχές των Κούρδων.

Αμέσως μετά οι στρατιωτικές διοικήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας των στρατιωτικών αποστολών τους στο Ιράκ. Στις ίδιες ενέργειες προέβη και η βρετανική διοίκηση τόσο στον διπλωματικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα.

Πηγές: debkafile, haaretz, marinetraffic

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει