Στο κόκκινο η ένταση στο Αιγαίο


Σε ένα τεντωμένο σχοινί, που είναι έτοιμο να σπάσει, έχουν μετατραπεί για ακόμα μια φορά οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, η οποία διατηρεί επιθετική στάση όσον αφορά το Αιγαίο. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η φιλοπολεμική προπαγάνδα από τα ενημερωτικά μέσα και οι προκλήσεις της γείτονας χώρας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Κομισιόν, όπως αποκαλύπτει και η έκθεσή της σχετικά.

Στη λίστα των προκλήσεων προστέθηκαν πρόσφατα η νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», που δέσμευσε παράνομα περιοχές μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου, καθώς και οι δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (17 καταγράφηκαν σήμερα, Δευτέρα).

Ακραία αντιπαράθεση από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε την Κυριακή αποφασισμένος να διατηρήσει την επιθετική στάση που τον χαρακτηρίζει όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνώντων της Τουρκίας πάνω στο θέμα.

Μιλώντας σε οργάνωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, συγκρίνοντάς τη με την επανένταξη της Ελλάδας και της Γαλλίας στη Συμμαχία.

«Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει στη Μεσόγειο, τη Συρία και παντού.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα ώστε οι πολίτες μας να μην αισθάνονται αμέτοχοι σε όσα συμβαίνουν και που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες μας να αποκτήσουν τις πιο προηγμένες ελευθερίες και υπηρεσίες σε κάθε τομέα. Θα συνεχίσουμε τη δική μας πολιτική, τηρώντας την περήφανη στάση μας απέναντι σε όλους τους καταπιεσμένους στον κόσμο όπου κι αν βρίσκονται, από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα επίσης σε όσους βάλλουν κατά της Τουρκίας -εντός και εκτός- πως η μοίρα τους θα είναι ίδια με εκείνη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Η μοίρα όσων είναι τυλιγμένοι σε σάπια κοχύλια δεν θα είναι διαφορετική από τη μοίρα όσων λειτούργησαν υπό καθεστώς κηδεμονίας όταν ξεκίνησε ο αγώνας στη Σαμψούντα το 1919» και πρόσθεσε πως «ο δρόμος μας είναι είτε ανεξαρτησία, είτε θάνατος».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για δυσπεψία, επειδή η Τουρκία γιγαντώνεται.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προχωράμε στο μονοπάτι που εμείς γνωρίζουμε. Έχουν δυσπεψία όσοι ενοχλούνται από τον στόχο μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι όσοι του επιτίθενται είναι σαν να επιτίθενται στην ίδια την Τουρκία.

«Αυτοί που επιτίθενται στον Αδελφό σας και στη Λαϊκή Συμμαχία είναι στην πραγματικότητα εχθροί του ιδανικού μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία και της ίδιας της Τουρκίας», επισήμανε.

«Ξέρετε ότι κάθε κενό που δεν γεμίζουμε με αλήθεια, γεμίζει με ψέματα από κάποιον άλλον. Υπάρχει μια μάζα που είναι έτοιμη να πιστέψει κάθε ψέμα που λέγεται για μένα, το Κόμμα ΑΚ και τα στελέχη μας. Μερικοί από αυτούς τροφοδοτούν συνεχώς τη φωτιά της εξέγερσης λόγω άγνοιας και προδοσίας. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα μας πρέπει να σκληραίνουμε το στιλ μας. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη χώρα μας», σημείωσε.

Η φιλοπολεμική στάση των ενημερωτικών μέσων

Την επιθετική στάση του Τούρκου προέδρου υιοθετούν και τα ενημερωτικά μέσα της γειτονικής χώρας, τα οποία κατηγορούν την Ελλάδα για θεμέλια «χτισμένα στο αίμα».

Συγκεκριμένα, το εθνικό τουρκικό δίκτυο TRT σε ένα βίντεο διάρκειας οχτώ λεπτών παραθέτει δηλώσεις φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών οι οποίοι υποστηρίζουν πως «δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για τα νησιά του Αιγαίου».

Με πλάνα αρχείου από τα νησιά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ομιλία του στο Κογκρέσο και με πρωταγωνιστές κυρίως τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο προπαγανδιστικό ρεπορτάζ υποστηρίζονται τα ανιστόρητα της εμπρηστικής πολιτικής της Άγκυρας, με ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών.

 

Σύμφωνα με την εισαγωγή, «το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου ορίστηκε βάσει διεθνών συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά έγινε αιτία κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε οπλοστάσιο. Τα νησιά βρέθηκαν πάλι στην ατζέντα της πολιτικής. Τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα, τα οποία το 1912 δόθηκαν στην Ιταλία με τον όρο να επιστραφούν στο Οθωμανικό κράτος. Το 1923 καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης πως πρέπει να είναι αφοπλισμένα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτή τη φορά δόθηκαν στην Ελλάδα».

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έχει πρωτοσέλιδο «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα» και αναφέρεται στην Ελληνική Επανάσταση ως «μία σειρά από διαδοχικές σφαγές», με την υποστήριξη των δυτικών χωρών.

Το άρθρο εμφανίζεται ως ειδησεογραφικό, αλλά τελικά αναφέρεται σε θέσεις του γνωστού Βρετανού ιστορικού William St Clare για τη μάχη της Τριπολιτσάς, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες, που βρήκαν μουσουλμάνους Τούρκους και Αλβανούς σε πολλούς οικισμούς, ιδιαίτερα στην Τριπολιτσά, σκότωσαν περισσότερους από 30 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Οι λεηλασίες και άλλες επιθέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των γεγονότων, τις οποίες οι δυτικοί ιστορικοί δεν μπορούν να αρνηθούν, έδειξαν ότι οι μουσουλμάνοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας».

Το ίδιο άρθρο καταφέρεται κατά της Κύπρου, του Μακαρίου και του κλήρου, ενώ φιλοξενεί και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του.

«Η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Δεν θα συνομιλούμε πλέον με αυτή τη χώρα. Κάθε τόσο απογειώνουν τα αεροσκάφη τους και μας κάνουν επίδειξη. Μα τι κάνεις; Σύνελθε. Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία; Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία».

Η ανησυχία της Κομισιόν

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, καταπιάνεται με την πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση με την Ελλάδα.

Στο κείμενο αν και αναγνωρίζονται κάποια βήματα προόδου της Άγκυρας, στο δρόμο της μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο διατηρείται και ο αστερίσκος ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί.

Στο κείμενο εκφράζεται η λύπη των Βρυξελλών για τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας επί ορισμένων νησιών της και χαρακτηρίζονται ως αντιπαραγωγικές και υπονομευτικές στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Η έκθεση προτρέπει την Τουρκία, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε μια καλόπιστη ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και να απέχουν από κάθε μονομερή ενέργεια ή απειλή.

Στο κείμενο καλούνται επίσης όλες οι πλευρές να επιδείξουν πραγματική συλλογική δέσμευση για τη διαπραγμάτευση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με καλή πίστη και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και αρχές.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Κομισιόν καταδικάζει τις οχλήσεις από τουρκικά ερευνητικά σκάφη τα οποία διενεργούν έρευνες στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετηθεί από την Λευκωσία.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στην πολιτική των υπερπτήσεων και παραβιάσεων της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Ενέργειες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Γίνεται ακόμα αναφορά στο casus belli και σημειώνεται με λύπη το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αρθεί.

Μητσοτάκης: Μαζί με τον πόλεμο να αποτραπεί το μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που καταπατούν σύνορα των γειτόνων τους

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2022, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους αυταρχικούς ηγέτες που καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους.

Χαρακτηριστικά, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει, και μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα ή πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. «Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου, με κόστος προσωρινό σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τελικά θα συμμετάσχει η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Παρά την αρχική της ανακοίνωση πως δεν θα παραστεί στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, η Τουρκία εν τέλει θα συμμετάσχει στη συνάντηση παρόλες τις εντάσεις.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, θα ηγηθεί της αποστολής που θα μετάσχει στη Σύνοδο. Η τουρκική εκπροσώπηση είναι ανάλογη της ελληνικής στην περσινή Σύνοδο της Αττάλειας, όπου είχε μετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. 

Με πληροφορίες από sigmaliveZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει