Στο στόχαστρο και πάλι η κλινική “Ταξιάρχαι”

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

«Εφιάλτης» χωρίς τέλος στη διαβόητη πια κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, εκεί όπου εντοπίστηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των νοσηλευτών και των νοσηλευόμενων (περισσότερα από 40), εκ των οποίων οι πέντε ασθενείς μάλιστα έχουν καταλήξει. Για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα,ενώ ο ΕΟΔΥ έχει απλώσει «δίχτυ προστασίας» πάνω από την κλινική, τμήματα της οποίας συνεχίζουν να λειτουργούν, προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών ασθενών στο zougla.gr, αν και σύμφωνα με τις αρχές η κατάσταση πια στο θεραπευτήριο είναι ελεγχόμενη, καθημερινά σχεδόν, και το τελευταίο διάστημα, προστίθενται διαρκώς νέα κρούσματα κορωνοϊού, είτε σε ασθενείς είτε σε νοσηλευτές. Τα κρούσματα αυτά, κατά πως φαίνεται, δεν ανακοινώνονται επίσημα, ενώ το γεγονός κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα… Όπως μας λένε οι συγγενείς, αντιλαμβάνονται την αύξηση των κρουσμάτων καθώς σχεδόν κάθε μέρα βλέπουν να «απουσιάζουν» θεραπευτές ή θεραπευόμενοι.

«Οι βάρδιες είναι πολύ συγκεκριμένες, όπως και οι θεραπείες. Για αυτό όταν λείπει κάποιος, αυτό γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους», αναφέρουν, ενώ από όσο γνωρίζουν, η αιτία για τις απουσίες αυτές είναι ο κορωνοϊός…

Οι καταγγέλλοντες επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για τον λόγο ότι η ζωή των συγγενών τους εξαρτάται από τις υπηρεσίες του θεραπευτηρίου, και δεν θα ήθελαν για κανέναν λόγο να στοχοποιηθούν. Όπως τονίζουν δε, από τις ιατρικές υπηρεσίες συγκεκριμένα έχουν μείνει απόλυτα ευχαριστημένοι από την κλινική «Ταξιάρχαι».

Η ανησυχία τους, δε, είναι πολύ μεγάλη, ειδικά για όσους επισκέπτονται τη μονάδα αιμοκάθαρσης, καθώς όπως μας λένε χαρακτηριστικά «αντιληφθείτε την αγωνία των ασθενών, που υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τα μέτρα, είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται το θεραπευτήριο»…

Ακούστε τις μαρτυρίες τους (η φωνή τους έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία):

 

 

 

 

 

Πάντως, από τον σχετικό έλεγχο του ΕΟΔΥ που έγινε στις 28 Απριλίου, φαίνεται ότι πλέον τηρούνται όλοι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα, ενώ όπως πρόσθεσε στέλεχος του οργανισμού, εκτός των υπολοίπων μέτρων, στην κλινική υπάρχει μόνιμα ειδικός λοιμωξιολόγος ο οποίος επιβλέπει την κατάσταση.

 

Το zougla.gr ζήτησε την άποψη των κλινικής «Ταξιάρχαι» για τις καταγγελίες το απόγευμα της Πέμπτης 30 Απριλίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

Με καταθέσεις μαρτύρων αλλά και με νέες κατασχέσεις υλικού από τα αρχεία της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου μέχρι τώρα έχουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό πέντε άτομα, άρχισε σήμερα Πέμπτη η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα, Νίκου Αντωναράκου, που διενεργεί την έρευνα, στέλεχος του ΕΟΔΥ. Ως πρώτος μάρτυρας καλείται να συμβάλει  στην αναζήτηση ενδεχόμενων κακουργηματικών ποινικών ευθυνών για τη μη τήρηση των μέτρων με συνέπεια  τη διασπορά του ιού σε δεκάδες ασθενείς και προσωπικό της κλινικής.

Ήδη με εντολή εισαγγελέα, η Κρατική Ασφάλεια έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις ιατρικών φακέλων και άλλων εγγράφων από την κλινική, ενώ σήμερα πρόκειται να προβεί σε νέες κατασχέσεις υλικού από τα αρχεία της κλινικής.

Τι έδειξε ο έλεγχος του ΕΟΔΥ στην κλινική 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, συγκροτήθηκε μετά από την υπ’ αρ. πρωτ. 3461/31-01-2020 (ΑΔΑ: 6ΥΑΦ7Λ7-8Γ6) απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, η αρμόδια κατά το Νόμο τριμελής Επιτροπή, που προχώρησε στις 28 Απριλίου 2020 στον έλεγχο της Ιδιωτικής Γενικής Κλινικής «ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ», που βρίσκεται στο Περιστέρι, στην οποία παρουσιάστηκαν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων covid-19, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής ασθενών.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και λόγω των ειδικών συνθηκών, στην επιθεώρηση παρέστη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

Η Επιτροπή αρχικά έκανε έλεγχο εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για την διαλογή, πρόληψη και διαχείριση ύποπτων και διαπιστωμένων περιστατικών Covid-19. Κατά την αυτοψία των χώρων υποδοχής κοινού, διαλογής ύποπτων περιστατικών και διακίνησης ασθενών διαπιστώθηκε ότι τηρούνται οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στον εξωτερικό χώρο της Κλινικής επί της οδού Ελευσινίων λειτουργεί από τις 14-03-2020 (σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Λοιμώξεων) Isolation Box για την εξέταση των υπόπτων περιστατικών. Το προσωπικό ήταν ελλιπές διότι, όπως δηλώθηκε από τους υπεύθυνους της κλινικής, μέρος του βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω Covid-19. Το προσωπικό που παρέμεινε στην Κλινική, κατά τον έλεγχο τηρούσε το πρωτόκολλο που αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους χώρους της Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί είναι σύμφωνοι με τις κατόψεις εσωτερικής διαρρύθμισης, όπως έχουν θεωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας στις 03-05-2017 , στη βάση των οποίων χορηγήθηκε η άδεια από την Περιφέρεια Αττικής.

Τα χειρουργεία ήταν κλειδωμένα. Από το βιβλίο χειρουργείων διαπιστώθηκε όμως ότι έχουν πραγματοποιηθεί χειρουργικές επεμβάσεις και μετά την 20-03-2020, οπότε και το Υπουργείο Υγείας επέβαλλε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στις Ιδιωτικές Κλινικές. Η Κλινική διαθέτει δύο ΜΤΝ δυναμικότητας δεκατεσσάρων και δεκατριών κλινών, οι οποίες λειτουργούσαν κανονικά.

Η Επιτροπή ζήτησε και έλαβε:

• πρακτικά πρόσφατων συνεδριάσεων και αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων

• πρόσφατο πίνακα προσωπικού όπως αυτή κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ

• κατάσταση χειρουργικών επεμβάσεων από την τελευταία σελίδα του βιβλίου χειρουργείων

• θεώρηση εσωτερικού κανονισμού διαχείρισης αποβλήτων από την αρμόδια ΥΠΕ

• σύμβαση με εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων

• τελευταία πιστοποιητικά εντομοκτονίας – μυοκτονίας – απολύμανσης

• εργαστηριακές εξετάσεις της ποιότητας του νερού της αντίστροφης ώσμωσης, που χρησιμοποιείται στις δύο ΜΤΝ.

Μετά τον έλεγχο η Επιτροπή εισηγήθηκε η Κλινική να καταθέσει τις απόψεις της:

α) για την εμφάνιση πληθώρας κρουσμάτων Covid – 19 σε ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

β) για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων μετά την αναστολή τακτικών χειρουργείων από το Υπουργείο Υγείας.

Η Επιτροπή μετά την κατάθεση απόψεων εκ μέρους της Κλινικής, θα συνεδριάσει εκ νέου για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει