Στο στόχαστρο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που φέρονται να δολοφόνησαν διαδηλωτές
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

Η εισαγγελία του Περού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως άρχισε να διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί αν οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν νόμιμα ή όχι όταν σκότωσαν διαδηλωτές κατά τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις της 15ης Δεκεμβρίου σε περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας, έπειτα από δημοσίευμα σε περουβιανό μέσο ενημέρωσης περί τουφεκισμού πολιτών από στρατιώτες.

Η έρευνα, που ανατέθηκε σε τμήμα της εισαγγελίας αρμόδιο για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον νομό Αγιακούτσο (νότια), αφορά προσωπικό της αστυνομίας και του στρατού, καθώς και πρόσωπα «που κρίνεται πως πιθανόν φέρουν ευθύνες για τη φερόμενη διάπραξη των εγκλημάτων της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών», αναφέρει δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν στην Αγιακούτσο τη 15η Δεκεμβρίου, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Οι ενέργειες για την καταστολή της διαδήλωσης σκλήρυναν όταν ομάδα πολιτών αποπειράθηκε να καταλάβει αερολιμενική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνα του περουβιανού ειδησεογραφικού ιστότοπου IDL-Reporteros, στρατιωτικοί με τουφέκια εφόδου Γκαλίλ άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι άοπλους διαδηλωτές που είχαν ήδη διωχτεί από την περιοχή του αεροδρομίου.

Η εισαγγελία διευκρίνισε πως έχει στα χέρια της 147 βίντεο, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις μετά τις νεκροψίες-νεκροτομές, καθώς και ότι πήρε καταθέσεις από τραυματίες στην κινητοποίηση στο πλαίσιο της έρευνάς της. Έχει επίσης στη διάθεσή της βαλλιστικές εκθέσεις.

Πρόσθεσε πως πήρε καταθέσεις από «γονείς θυμάτων».

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Περού, οι οποίες άρχισαν την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση από το Κογκρέσο, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διάλυση του Κογκρέσου, την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, την άμεση προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, καθώς και νέο Σύνταγμα.

Η κυρία Μπολουάρτε, η ως τότε αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο, τον διαδέχθηκε μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Μετά την κορύφωση των μαζικών κινητοποιήσεων στα μέσα Ιανουαρίου, οι διαδηλώσεις φάνηκαν να αποκλιμακώνονται την περασμένη εβδομάδα, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των μπλόκων σε οδικούς άξονες.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει